Ghaddafi faller – blir livet i Libyen bättre?

Större delen av Tripoli har övertagits av Libyens legitima regering och dess trupper. Ghaddafis son Saif al-Islam är gripen och Ghaddafi försvunnen. Ytterligare en diktator i den arabiska delen av världen har fallit. Men kriget är inte över än, motståndsfickor finns fortfarande i Tripoli såväl som på andra håll i landet.

Tripoli föll mycket enkelt och snabbat. Nästan utan motstånd. Det mesta tyder alltså på att stödet för Ghaddafi varit mindre än vad de allra flesta bedömare trott. En militär seger för Benghazi-regeringen är bara ett steg i den libyska revolutionen.

Nu kommer det svåra, i ett land som aldrig haft några demokratiska institutioner, som inte har någon författning och ingen tradition av demokrati att bygga på. Ett land som styrts som en personlig diktatur av Ghaddafi och hans familj är sannolikt mycket svårt att förvandla till en fungerande demokrati. Det finns ingen garanti för att det kommer att lyckas eller för att det ska gå smärtfritt. Det finns ingen garanti för att det blir bättre att leva i Libyen utan diktatorn.

Men nu finns möjligheten till att det blir bättre, nu blir det möjligt med demokrati, för folk att organisera sig fackligt, att bilda partier, att organisera föreningar, att starta tidningar osv. Nu är yttrandefrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet osv helt plötsligt inom räckhåll. Med Ghaddafi vid makten fanns dessa rättigheter inte ens på kartan.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

11 svar på “Ghaddafi faller – blir livet i Libyen bättre?”

  1. Man upphör inte att förvånas över din typ av barnsliga socialister och deras rosenskimrande drömmar om att demokrati ska ”uppstå”. Vad i hela friden har du för erfarenheter eller fakta på marken som backar upp det ?

    1. Jag begriper inte vad du menar? Demokrati uppstå? Vad har det hela med socialister att göra? Demokrati är väl i stort sett alla anhängare av? För deu menar väl inte att alla borgerliga är motståndare till demokrati och att det är att vara realist?

      Demokrati skapas och jag har inte heller skrivit nåt annat. Att störta Ghaddafi är ett första steg på den vägen. Det är ett positivt steg. Men det behöver ju inte leda till demokrati. Men det ger bättre förutsättningar.

  2. Oavsett hur det går i framtiden så är det förhoppningsvis slut på kriget! Det betyder att mat och medicin kan komma fram, att folk kan återvända till sina hem, att barnen kan börja gå i skolan igen, att återuppbyggnad kan börja, att förstörelsen är slut. Det är sannerligen något att fira.

    Sedan får vi se om det börjar nya stridigheter mellan grupper i den segrande koalitionen, men de blir förhoppningsvis inte på samma skala om de blir av.

Kommentarer är stängda.