Revolution är förvirrande saker

Ghaddafis son Saif al-Islam tycks av allt att döma vara på fri fot och vissa delar av centrala Tripoli verkar helt klart vara under Ghaddafis kontroll fortfarande. Förmodligen var Saif al-Islam tidigare gripen, men har befriats på något sätt. Kanske var de som ”tillfångatagit” honom inte oppositionssoldater utan Ghaddafi-trogen milis. Kanske fick de pengar för att byta sida. Eller så blev han helt enkelt fritagen. Kanske var han aldrig gripen av oppositionssoldater överhuvudtaget. Vi lär kanske aldrig får reda på hur det var.

Fler förvirrade och förvirrande saker kommer att ske under de närmaste dagarna när striderna om Tripoli fortsätter. Men utgången tycks mig ganska klar, Ghaddafiregimen kommer att förlora och Benghazi-regeringen, det nationella övergångsrådet (NTC el. TNC) kommer att segra. Det libyska folket kommer att segra över diktatorn. Det är inte frågan om utan när och hur lång tid det tar innan hela Tripoli är intaget. Delar av kustbandet och av centrala och södra Libyen är ju dessutom också  i Ghaddafis kontroll om jag förstått rätt och det betyder att när Tripoli är under NTC:s kontroll så återstår andra områden att erövra.

Sen börjar det svåra. En demokratisk omstrukturering och ombyggnad av Libyen. Det kan lyckas, men det kan också misslyckas. Hur det går och hur man gör är upp till Libyens folk, ingen annan.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Lund, Gusart, Annarkia, Röda Lidköping, K&Å, Mullvaden,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Nej, Saif al-Islam var nog aldrig gripen. Det hotell som han påstods ha gripits sägs nu hela tiden ha varit under kontroll av Gaddafis styrkor. Nuvarande teori är att man helt enkelt ljög i hopp om att locka ut Gaddafi själv. Inte direkt ovanligt med sådana lögner. En annan av Gaddafis söner har dött två gånger nu.

    Gaddafi själv nådde rena Baghdad Bob-nivåer i söndags. Tripoli var omringat av hans styrkor, alla Libyens stammar var enade mot rebellerna, deras enda val var att ge upp…

  • Pingback: Baghdad Bob i Tripoli()