SD rasar i opinionen – en följd av det norska terroristdådet

Sverigedemokraterna (SD) har enligt den senaste opinionsundersökningen från DN/Synovate rasat rejält i opinionen. Det finns anledning att tro att det beror på terroristdådet i Norge som utfördes av en man med ganska exakt samma värderingar som SD har. Sverigedemokraterna själv menar dock att undersökningen från Synovate bara är en av många och i andra undersökningar har de inte tappat i opinionen. Jag tror dock, i likhet med statsvetaren Jenny Madestam att terroristdådet i Norge har minskat stödet för SD och att det kommer att visa sig i fler opinionsundersökningar framöver. Denna uppfattning stärks av att även norska Fremskrittspartiet (Frp) har backat i opinionen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “SD rasar i opinionen – en följd av det norska terroristdådet”

  1. Fast statsvetarens resonemang håller inte riktigt. SD har ökat i andra mätningar för perioden bl.a Novus som kom dagen före Synovate. Samma i Danmark  där Dansk folkeparti ökat. Detta tyder inte på någon Utöya-effekt. Man hade också förväntat sig att Socialdemokraterna skulle ha fått en ordentlig ökning men istället ökar Moderaterna rejält. Hmm… Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Synovates mätning(ar) men jag tycker att de ofta redovisar svängningar som inga andra institut hittar. Vill man med Synovate argumentera för en Utöya-effekt bör man nog nog ha några andra institut som backar upp deras siffror.  

  2. Vid finanskrisen oktober 2008 och Grekland/Euro-krisen våren 2010 dippade också SD i flera mätningar. I mitten av augusti , så sänktes ju USA:s kreditvärdighet vilket fick internationella implikationer. Det är förmodligen Anders Borg som tagit en hel del SD-röster

  3. Strax innan man fick veta att det var Breivik som hade utfört dådet så lät det så här från de främlingsfientliga, multikulturhatare och övriga SD-anhängare: ”Nu måste vi ställa upp för våra bröder i Norge”, ”Vem som än gjort detta måste samhället visa sin avsky mot sådana tankar”, ”Nu måste Norden förena sitt folk mot detta hat”. – Var är de orden nu? Var är sammanhållningen?, Var är protesterna mot detta avsky? Var är orden att offren är ens systrar/bröder?

Kommentarer är stängda.