50 miljoner försvann i svartjobbshärva

Del 20 av 27 i serien Maffia och företagande

Idag inleds rättegången i en stor svartjobbshärva i Göteborg, Huvudman är en 61-årig företagare från Västra Frölunda. Han har haft en rad bolag som skapats, uppplösts, ändrats och konkursat:

Kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten beskriver honom som huvudmannen i en löst sammansatt brottslig organisation, som omfattat sju aktiebolag och sex personer.

Bolagen har, enligt åklagaren, varit kortlivade och systematiskt avlöst varandra innan de gått i konkurs utan tillgångar. På bolagens bankonton har olika tjänsteföretag, till exempel inom bygg-, målnings- och saneringsbranschen, satt in omkring 49 miljoner kronor mellan 2007 och 2011.

[…]

När pengarna kommit in på bolagens konton har de snabbt omsatts i kontanter genom uttag, postväxlar eller överföringar till andra konton, där kontantuttag skett omgående. Efter detta är alla spår efter pengarna borta.

Övriga åtalade har när relationer till 61-åringen och flera av dem är tidigare dömda för ekobrott. Härvan har allteftersom växt och fler åtal är att vänta under hösten. En av de åtalade i denna rättegång är den 41-åring som häktats i samband med att en chef på spårvägen enligt misstankarna snott åt sig pengar för att bygga en lyxvilla.

Det hela handlar om organiserad brottslighet, fler har gjort sig skyldiga till liknande brott tidigare och det är välorganiserat. Fallet visar också att organiserad brottslighet och kriminella nätverk inte bara handlar om mc-gäng i västar som är våldsamma, fängelsegäng och knarksmugglare som skjuter på varandra utan också om mer etablerade människor som sysslar med ekobrott. Utan också om fifflare, lurendrejare och bedragare.

Fallet är också typisk för den ekonomiska brottsligheten så som den enligt undersökningar ser ut:

I rapporten konstateras att det är personer som funnits länge på marknaden och som byggt upp ett stort nätverk.

–?De ser sig som affärsmän med vanliga bolag och har ofta koppling till branschen där brotten begås, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.
Kontaktpersonerna skapar också brandväggar med hjälp av flera led av hjälpredor.

Det kan handla om alltifrån målvakter som står skrivna som ledamöter i bolagsstyrelser till så kallade gångare som ska göra vita pengar svarta genom att ta ut kontanter från banker och växlingskontor.

För att lyckas med de avancerade uppläggen krävs ofta hjälp från insidan i vanliga företag. Exempelvis kan det handla om att muta en person på ett byggbolag för att vinna en upphandling. Det kan handla om en förman eller en projektledare

–?Det var en sak som förvånade oss att det var sådan konkurrens om de svarta jobben att det behövdes mutor, konstaterar Johanna Skinnari.

Insiders finns också på banker och växlingsföretag som kan se till att det går lätt att få ut kontanter till svarta löner. Enligt Brå kan det handla om alltifrån personer i kassan som utnyttjas för skattebrott till att man vill hjälpa stamkunder som har en vit fasad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Den stora muthärvan i Göteborg rullar vidareIFK Göteborg, Prioritet Finans och penningtvätt >>
Advertisements