Jämlikhet lindrar

Boknytt
Alain de Botton
Statusstress
Månpocket

Jämlikhet lindrar

Med fem feta orsaker och fem magra lösningar angriper läsvärda vardagsfilosofen Alain de Botton statusstressen, med dess dåliga självförtroende och avundsjuka på grannens grönare gräs. Han pekar på att det mindre handlar om pengar och prylar, mer om omvärldens bekräftelse och ens plats i den sociala hierarkin.

Något som blivit mer problematiskt i det moderna samhället, där alla anses självansvariga för sin position i livet (extremt så i socialdarwinismen). I ett offentligt välfärdssamhälle med dess ”grundläggande jämlikhet vad avser värdighet och resurser” kommer dock klassamhället att ”mista en del av sin plågsamma skärpa”, enligt författaren.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Dagens Bok, Stureplan, KB, Kjellgren, Mosskin,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements