Verklighetskontakt?

En majoritet av svenskarna tycks sakna förbindelse med den verklighet vi lever i. För hur ska vi annars tolka det faktum att 66% av de som lever i Sverige tror att landet ska drabbas av ett stort terrorattentat. Detta enligt en undersökning gjord av Trygg-Hansa. Risken för nåt sånt är så vitt jag kan förstå minimal.

Det värsta terrorattentatet i svensk historia inträffade 1942 och senast vi hade nåt terroristdåd som tog någons liv (förutom Taimour Abdulwahab då som ju dödade sig själv) var på 1970-talet. De flesta terrorattentat i svensk historia har begåtts av högerextremister eller knäppskallar (uppfinnaren av brevbomben exempelvis).

Risken för ett attentat av Breivik-typ är så vitt jag förstår ändå ganska litet. Extremhögern är mycket mindre i Sverige än i Norge. Sverigedemokraterna har stöd av sådär 4-5% av befolkningen, Fremskrittspartiet har stöd av 30%. I Sverige är en majoritet av befolkningen positiva till flyktingar och invandrare. Så är det inte i Norge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements