Bli inte förgiftad – plocka bara kantareller

Brukar man inte plocka svamp, har ingen bra svampbok så kan man gå efter ett par mycket enkla regler. Skit i alla ljusa och vita svampar, skit i alla bruna små svampar och plocka bara kantareller. Det finns tillräckligt med kantareller för att alla som vill ska kunna få tag på tillräckligt med svamp. Om man dessutom bara plockar kantareller får man ju dessutom en av de godaste svamparna. Soppar kan man skita i då de inte är god och mest består av insekter och vatten. Men de är ofarliga i allmänhet och det är relativt lätt att hitta sådan som är okej att äta. Men de är inte värda besväret som jag ser det.

Skiter man i vita och ljusa svampar så riskerar man inte att plocka vit eller lömsk flugsvamp. De svampar som i praktiken orsakar alla fall av dödsfall på grund av svampförgiftning i Sverige. Det är inte många som dör av svamp (3 sen 2002), men de som dör gör det av lömsk- och vit flugsvamp. Den tredje svampen som folk blir allvarligt förgiftade av är toppig giftspindling. Det är en liten brun skitsvamp och den hamnar förmodligen av misstag i svampkorgen när man plockar trattkantareller som ju också är små och bruna. Visserligen ser de helt annorlunda ut, men misstag kan ju ske om man inte är försiktig.

I år har vi nästan bara plockat kantareller hittills, det blir säkert trattkantareller lite senare. Att jag skriver nästan beror på att vi faktiskt också plockat två vita svampar för att äta. Vårmusseron och Snöbollschampinjon som båda växer på tomten. Den senare har bruna skivor (flugsvampar har vita) som stor och den förstnämnda växer i gräsmattan i häxringar, finns när ingen annan svamp finns och kan inte förväxlas med vit flugsvamp om man har någon kunskap om svamp och en god svampbok.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Taggsvampen är fin och svår att ta fel på, den har taggar 🙂 och Karljohan, en sopp och fantastisk god svamp, enligt många godast, även smörsopp är en höjdare. Självklart ska man vara försiktig, men de allra flesta svampförgiftningarna är inte ens giftsvamp, utan dålig, alltså rutten, svamp.

    • Taggsvampen går också bra att plocka. Det är helt klart, dod också. Jag gillar helt enkelt inte soppar speciellt mycket. Varken Karl Johan eller nån annan. Har plockat det förr, men när det fins så mycket kantareller och trattkantareller som det finns så låter vi bli.

  • Tim Gibran

    Men Hebbe lelle ! Karl Johan är ju en av de allra godaste, tillsammans ,med kantarell och svart trumpet. Alla lätta att känna igen. Kul att du har vårmusseron på tomten. Den är inte så vanlig runt Stockholm, även om den finns. Rödgul trumpet plockar jag i mängd.

    • Trumpetsvamp verkar inte finnas i de skogar där jag rör mig. Karl Johan finns men som sagt, jag är inte så förtjust i dem.