Misstänkt bomb och utpressning i Uppsala

Förra veckan häktades fyra män för utpressningsförsök mot en restaurang med namn Lingon i centrala Uppsala. De fyra männen, mellan 18 och 29 år gamla, är välkända av Uppsalapolisen. Utpressningen ska ha skett mellan den 2 och 9 augusti. De två yngsta männen är också misstänkta för människorov från den 18 till den 19 augusti. De två ska enligt misstankarna ha tvingat med två andra unga män till en Stockholmsförort och krävt pengar av dem

Den 5 augusti utsattes restaurangen för en mordbrand och polisen anser att den hör ihop med utpressningen.

Idag hittades en bomb utanför samma restaurang och ett helt kvarter i Uppsala spärrades av. Polisen fann sprängämnen men ingen tändanordning och alla avspärrningar är nu hävda. Med all sannolikhet hänger även detta bombhot ihop med tidigare mordbrand och utpressningsförsök.

En av ägarna till den utsatta restaurangen (eller kanske ägare tillsammans med sin fru, det är i all fall de enda två som sitter i styrelsen för bolagetär Lars Uddfalk:

 Det här känns jättejobbigt när vi inte vet vem som ligger bakom eller vad det handlar om, sade  Lars Uddfalk tidigare under dagen.
Han räknar med att restaurangen kommer att öppna så snart polisen undersökt sprängmedlet.

Lars Uddfalk är också fastighetsägare med fler bolag i fastighets- och byggbranschen. Dessa bolag och Lars Uddfalk är dessutom fastighetsförvaltare åt en del andra bolag som exempelvis Acasso Fastigheter. Ett bolag som fått kritik i minst ettärende gällande mögel i en lägenhet:

– Acasso fastigheter har ingenting att dölja. Vi blev helt chockade när vi läste om husets problem i tidningen, säger Poa Strömberg, som är advokat och styrelseledamot i de båda bolagen som äger Acasso fastigheter, till Hem & Hyra.

Under dagen i dag (onsdag) har han varit i Uppsala för att träffa fastighetsförvaltaren Lars Uddfalk och för att titta på problemen i huset.

– Fastighetsskötaren vet om att det varit mögel i en av lägenheterna. Han och hyresgästen har väl olika beskrivning om vad som har hänt. Men vi försöker nu få kontakt med hyresgästen med en lapp på dörren och redan nästa vecka ska vi komma igång med att renovera hennes lägenhet. Jag hoppas också att fastighetsskötaren ber henne om ursäkt för att det har tagit så lång tid.

Bolaget hyr också ut (eller har gjort) olagliga bostäder still studenter.

Acasso ägs av musikern Tomas Ledin. Han är gift med Marie Ledin (född Andersson), dotter till Stikkan Andersson, producent och manager för ABBA, flitig låtskrivare och mycket annat. Ledin och hans bolag är med all sannolikhet inte inblandad på något sätt i bombhoten, utpressningsförsöken eller mordbranden.

Va dethela egentligen handlar om är svårt att veta. Det verkar inte finans några kopplingar mellan Lars Uddfalk och kända kriminella. I all fall kan jag inte hitta några. Nån anledning finns väl att de gett sig på honom, men det är svårt att veta vad och vilken. Skulder till fel sorts personer? Har han portat några gangsters? Bara en fråga om att de säljer beskydd?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements