Antisemitism är ett litet problem – regeringen hycklar

När den svenska regeringen nu presenterar ”krafttag” mot rasismen efter det blodiga terrordådet i Norge så väljer man att fokusera på antisemitism. Det är ju faktiskt helt vrickat. Den enda typ av rasism som ökar i Sverige, Norden och Europa är den rasism som kallas islamofobi, dvs rasism och fördomar mot muslimer och folk med muslimskt ursprung. Dessutom är den mycket mer utbredd än antisemitismen.

Antisemitismen i Sverige finns främst hos icke-troende. Hos ateister alltså. Ateister som också är högerextremister och nazister. Dessa grupper är visserligen våldsamma och mycket obehagliga, men de är inget större samhällsproblem och utgör ingen fara för demokratin. För enskilda judar är säkerligen antisemitism ett problem i vissa fall och på vissa håll, men som samhällsproblem är antisemitismen minskande och dessutom obetydlig.

Istället är det islamofobin som växer och som utgör ett större problem. Islamofobin har fäste ända in i vår riksdag och på ledarredaktioner på vissa stora dagstidningar. Det var islamofobi som drev den norske terroristen Anders Behring Breivik att begå sitt grova och blodiga brott.

Den svenska regeringens fokus på antisemitism istället för islamofobi är som jag ser det hårresande och visar att en svenska regeringen fortfarande, trots terrordådet i Norge, inte tar hotet från islamofober som sverigedemokraterna och andra på riktigt allvar. Islamofobin är det som mest liknar 1930-talets antisemitism, det är islamofobin som är ett samhällsproblem, ett relativt stort och växande samhällsproblem som de facto är ett hot mot det öppna samhället och demokratin. Det har anders Behring Breiviks terrordåd gjort klart för de flesta av oss. Men uppenbarligen så tränger denna grundläggande kunskap om verkligheten inte igenom regeringens, folkpartiets och Erik Ullenhags fantasier, falska verkligshetsbild och fördomar. Att satsa mot antisemitism istället för islamofobi är själva verket inget annat än hyckleri.

Det är inget fel på ökad säkerhet vid synagogor, men det är heller inget större problem i Sverige med säkerheten vid synagogor. Situationen motiverar inga extra insatser från regeringen.

Läs mer: Religiöst våld, Det är inte farligt för judar i Malmö, Färre hatbrott, Minskande rasism och intolerans,

Intressant?
Borgarmedia: Skanskan, KVP, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Svenska Dagbladet tillåter inte twinglylänkar eller kommentarer på den aktuella artikeln. Det är också konstigt. Det är inte nazister och antisemiter som är det stora problemet i kommentarsfälten utan sverigedemokrater och islamofober. DS.

Advertisements
 • Anonym

  ”Antisemitismen i Sverige finns främst hos icke-troende. Hos ateister alltså.” 
  Man hoppas ju att du är ironisk, men risken är väl stor att du är allvarlig. Tror du att det är högerextremister som gör att judar rekommenderas hålla sig borta från Malmö?? Eller har det MÖJLIGEN med invandrarna med bakgrund i mellanöstern att göra? Ingen är så blind som den som inte vill se.

  Vänsterns stora bekymmer är att man vägrar se verkligheten. Hur skall man kunna komma tillrätta med saker och ting och bygga ett bättre samhälle när man inte kan identifiera problemen? Kamma dig och kom in i matchen.

  • Dina påståenden är felaktiga. Läs själv hos Forum för Levande Historia. Där finns en undersökning som heter Intoleransrapporten. Den visar mycket tydligt att det är främst ateister som är antisemiter såväl som islamofober för den delen. Nazister är i allmänhet ateister. Andelen antisemiter bland muslimer är högre än bland kristna men lägre än bland ateister.

   Malmö är inte farligt för judar, vilket jag visar i ett annat inlägg, som jag länkar till. Du kunde bemödat med att läsa detta istället för att komma med osanna påståenden.

   Du kommer med en rad felaktiga påståenden som du inte på något sätt kan belägga så egentligen borde jag enligt mina riktlinjer för kommentarer rader det hela, men undviker det då kommentaren är ett typexempel på hur uselt en inskränkt och okunnig liberal kan argumentera.

   • profanum_vulgus

    Det beror väl lite på vad man menar med antisemitism? Svårt kristna personer som stödjer Israel gör ju det för att de tror att Jesus kommer tillbaka och utrotar judarna efter att judarna återerövrat det heliga landet och återuppbyggt templet. Sådana kristna använder ju ofta en starkt anti-antisemitisk- och islamofob retorik, men är de inte egentligen antisemiter?

  • Anonym

   Den ”arabiska”/”muslimska” (observera citationstecknen) är inte en historisk sanning. Judar, och även kristna, har åtnjutit en hög grad av frihet i de muslimska länderna sedan islams grundande. Detta kan man knappast säga om Europas historia.

   Så vi kanske skall undvika att prata om ”antisemitism” i det fallet utan snarare se de motsättningarna i den grad de faktiskt förekommer som ett resultat av konflikten mellan Israel och palestinier. (Moskáttentat och övergrepp på muslimer och dödliga skott mot invandrare är ju särdeles vanliga i Malmö även om vi säger det är ”enskilda galningar” som gör det och inte islamofober).

   Tittar man på den israeliska propagandan så pratade den aldrig om muslimsk antisemitism förrän för ungefär 10 år sedan då det plötsligt började kablas ut israeliskt propagandamaterial om hur hemska muslimerna varit mot dem genom århundradena. De såg möjligheterna, inte minst efter 9/11 att bygga på rädslan för islamiska terrordåd i Västvärlden.

   Ibland är denna proganda ytterst subtil som exempelvis ”terrorismexperten”, tillika ”israelisk talesperson” Magnus Norells artikel på NM härförleden där han menade att kvinnor inte alls gynnades av demokratiseringsvågen i Mellanöstern. Ett demokratiskt Mellanöstern tar nämligen ut effekten av den israeliska propgandan riskerar delegitimesera den israeliska politiken ytterligare.
    Läs Israelvännernas debattinlägg de senaste 10 åren och de har i stort sett alltid en vinkling mot det islamistiska hotet, medan det förr om åren handlade om en ren och skär konfliikt om land och palestiniernas rätt till en nation i det land som de bestulits.
   (Jag är makalöst förvånad att man inte fattar att ett land som har ett informationsministerium faktiskt använder detta för att sprida propaganda – vad skall man annars ha det till?)

   Det är tyvärr mot denna bakgrund som jag tror man skall förstå regeringens synsätt. Sverige har köpt den här propagandabilden med hull och hår i spåret av kriget mot terrorismens som ju är den yttersta konskvensen av islamofobin (vi har ju tydligen inget ”krig” mot högerterrorismen trots att den totalt sett skördar föer offer i Väst).

   Eller mera rått utrryckt: vi har en svensk regering som slickar islamofobins arsle för att passa in i den stora ”Västliga Gemenskapen”.

  • Vänstern är de enda som ser verkligheten. Hade vi inte gjort det hade vi levt i den borgerliga matrixen.

 • Anonym

  Vad har du för källa till att ”judar rekommenderas hålla sig borta från Malmö”? Polisen i Malmö har i vart fall inte gått ut med en sådan rekommendation baserat på antal anmälda hatbrott i Malmö.

 • Anonym

  Jag vet inte hur många av er som var med för ett par år sedan här i Malmö när judiska organisationer hade ett par manifestationer för fred och frihet på stora torget?

  Jag var där och lyssnade och stod innanför avspärrningarna, ungefär mitt emellan motdemonstranter och de som höll mötet. Deltagarna på den judiska sidan hade en snittålder bra över pensionsåldern. Den skrikande hopen på andra sidan bestod mestadels av kända vänsteraktivister i Malmö-Lundregionen samt synnerligen arga araber i 15 till 35-årsåldern.

  Jag stod i skottlinjen för stenkastarna och fick hoppa undan från stenar och explosiva attiraljer. Tur att jag var lite vigare än de stackars gamla tanterna och farbröderna som våldsverkarna riktade in sig på. Rasismen finns hos både vänstern och hos den muslimska delen av befolkningen, tro mig. Visst kan man peka finger åt nassar och likasinnade men jag själv, efter 35 års engagemang inom arbetarrörelsen, kommer aldrig mer att tro på malmövänsterns floskler, och detta inkluderar Reepalu och ledande socialdemokrater i Malmö.

 • Anonym

  Jag vet inte hur många av er som var med för ett par år sedan här i Malmö när judiska organisationer hade ett par manifestationer för fred och frihet på stora torget?

  Jag var där och lyssnade och stod innanför avspärrningarna, ungefär mitt emellan motdemonstranter och de som höll mötet. Deltagarna på den judiska sidan hade en snittålder bra över pensionsåldern. Den skrikande hopen på andra sidan bestod mestadels av kända vänsteraktivister i Malmö-Lundregionen samt synnerligen arga araber i 15 till 35-årsåldern.

  Jag stod i skottlinjen för stenkastarna och fick hoppa undan från stenar och explosiva attiraljer. Tur att jag var lite vigare än de stackars gamla tanterna och farbröderna som våldsverkarna riktade in sig på. Rasismen finns hos både vänstern och hos den muslimska delen av befolkningen, tro mig. Visst kan man peka finger åt nassar och likasinnade men jag själv, efter 35 års engagemang inom arbetarrörelsen, kommer aldrig mer att tro på malmövänsterns floskler, och detta inkluderar Reepalu och ledande socialdemokrater i Malmö.

 • Demonstrationer mot Israel handlar inte om antisemitism utan om helt andra saker. Det gäller också motdemonstrationer mot pro-israeliska demonstrationer. Därför hör de inte hemma här, i denna diskussion. Kommentarer om sådant raderas omedelbart. 

  Vidare måste ni belägga alla påståenden ni kommer med med hjälp av källa. Annars tas de bort.

  Svepande generaliseringar om muslimer (som det kommit några) har jag tagit bort, men de de blir också en illustration till det faktum att islamofobi är betydligt vanligare än antisemitism. Det är mycket ovanligt att jag tar bort antisemitiska kommentarer och vanligt att jag tar bort islamofoba.

  • Anonym

   Jaha du, Anders. Att antisemitiska uttryck kommer till tals under en demonstration har inget med rasism att göra? Jag skulle nog vilja påstå att alla tillfällen där rasism visas i någon form är ett uttryck för det som vare sig du eller jag vill se i samhället. Det går inte att separera som du vill. Nazister är inte så farliga men sverigedemokrater är farligare?

   Vad är det för konstig gradering? Källa? Jag var där, jag var ögonvittne. Det ropades ”döda judarna” bland de arabiska motdemonstranterna. Jag har jobbat under två decennier i mellanöstern och kan skilja på folk och folk och drar sannerligen inte alla muslimer över en kam. Och tro mig när jag säger att jag mött en hel del antisemitism där likaväl som man kan möta folk härhemma som inte gillar muslimer.

   Jag bor i Malmö, Anders. Jag vistas i stan dagligen och träffar många människor från alla delar av stan. Jag bor i ett invandrardominerat område. Jag känner de med judiskt påbrå som inte vågar tala om det öppet pga risk för att råka ut för obehag. Jag håller med dig fullt ut om att det finns de som är väldigt generaliserande betr. muslimer. Men det finns också rasism bland muslimer. Det går heller inte att bortse ifrån.

   Rasister är rasister och sådana finns inom alla folkgrupper. Och det är varje normalt funtad människas plikt att vara vaksam och motarbeta sådana tendenser. Inte genom att vara överseende och förlåtande för vissa och bara fördöma andra. På så sätt tycker jag att alla steg man tar i den riktningen är bra. Det här är ett steg. Nästa steg kan vara mot de antimuslimska strömningarna? Så istället för att motarbeta detta, välkomna det. Och jobba då för att man går vidare. Allt annat är hyckleri.

   • profanum_vulgus

    Hur kommer det sig att de där antisemitiska ropen inte fastnade på film? Det som man plockade fram som antisemitiskt bland de som demonstrerade mot folkmordsförespråkarna var ju att de hade använt ett slagord om ett slag där judarna förlorade mot Muhammed.
    Dessutom är det nästan lustigt att personer som demonstrerar till stöd för ett folkmord på araber blir förnärmade för att de tycker att motdemonstranterna är rasister.

   • Det finns rasister bland muslimer, de finns rasister bland judar. De senare återfanns exempelvis i det demonstrationståg du talar om där man tog tydlig ställnnig för apartheid i Mellanöstern och för en stat som utövar rasförtryck mot araber.
    Det är självklart att sådant inte ska accepteras.

 • Att det skall vara så svårt förstå varför regeringen hycklar.. Här är förklaringen..

  Israeli Minister ”We always use the anti-Semitism trick or bring up the Holocaust” http://www.youtube.com/watch?v=uW3a1bw5XlE

  ulamit Aloni, former israeli minister, admits that the holocaust and the ”antisemite” accusation are used to manipulate those who criticize

 • Pingback: Den svenska rasismen - hatbrott | Svensson()