Val i Tyskland – vindkantring åt vänster

I den fattigaste tyska delstaten, Mecklenburg-Vorpommern, har det just varit delstatsval och det gick dåligt för högerpartierna och framåt för socialdemokraterna (SPD) och vänstern (Die Linke).

Angela Merkels regeringsparti CDU backade med cirka 5,5% till 23,6%. Socialdemokraterna ökade med motsvarande andel röster och fick 36,5% av det totala antalet röster. CDU:s samarbetspartner, det lilla partiet FDP, ramlade ur delstatsparlamentet med nazistpartiet NDP klarade sig kvar med 5,6% trots en minskning av röstandelen med 1,3%. De gröna fick 8,2% av rösterna och kom in i delstatsparlamentet för första gången. Die Linke, slutligen, ökade med 1,4% till 18,2%. Siffrorna är ännu preliminära så de kan komm att ändras något.

Delstaten Mecklenburg-Vorpommern har regerats av en koalition mellan det konservativa CDU och socialdemokraterna SPD. Frågan är hur det blir i fortsättningen. Väljarna har ju i valet tydligt visat att de vill ha en vänstervridning av politiken. En koalition mellan SPD och Die Linke vore utifrån valresultatet rimligare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. En liten oväsentlig, men kul detalj i detta sammanhang kanske är det faktum att Vorpommern under nästan 200 år var en del av Sverige. DS.

Advertisements