Knarklangarpolisen i Göteborg

Del 6 av 6 i serien Polisen och brottsligheten

Det är väl belagt att saker stjäls från polisens förråd. Det gäller såväl beslagtagna saker som ska återlämnas såväl som bevisföremål i viktiga rättegångar. Ett av de mer uppmärksammade fallen var för många år sen då bevis mot en nazist i ett mordåtal försvann. Det handlade om ett mord på en homosexuell man och den misstänkte nazisten var (är) son till en polis. Ett annat uppmärksammat fall är den film som fanns i en kamer tillhörande en av de skjutna i Göteborg år 2001. Filmen innehöll en rad bilder på hela skjutepisoden från en vinkel strax bakom Den kändaste av de tre skjutna, Hannes Westberg. Fotografen har aldrig på allvar varit misstänkt för brott, men hans sköts ändå och hans kamera beslagtogs ändå och filmen försvann.

Utöver detta så stjäls diverse tillhörigheter som förvaras i väntan på att någon ska få lämna häktet, beslagtaget gods som ska återlämnas till de som blivit bestulna av tjuvar osv. Offren för stölderna ersätt av av polismyndigheten. Det hela visar dock att vår poliskår är allt annat än helt hederlig. Det senaste är att en 45-årig polis i Göteborg är misstänkt för att ha stulit beslagtaget kokain. Såpass mycket att man tror att dessutom sålt till andra. Dock inte så mycket att det handlar om grovt narkotikabrott:

Mannen har varit polis i många år och har tjänstgjort i centrala Göteborg.

Husrannsakan gjordes mot en bostad för två veckor sedan, dock inte polismannens egen, och där hittades narkotika som misstänks vara kokain.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Bengt Landahl vid riksenheten för polismål.

– Mannen delgavs misstanke om brott i samband med ingripandet. Men jag vill inte gå in på om han gjort några medgivanden, säger Landahl.

Misstanken som delgavs polisen rör narkotikabrott, vilket bör betyda att den funna mängden ligger under 50 gram, som är gränsen för grovt brott för kokain.

Huruvida han faktiskt är skyldig till det han misstänks för får utredningen och rättegång, om det blir nån, visa.

Fallet aktualiserar återigen det faktum att polisers brott utreds av andra poliser, kollegor till de misstänkta. Det vore på tiden att vi i Sverige fick ett modernt system för att utreda poliser misstänkta brott. Exempelvis på samma sätt som i Storbritannien eller Norge där polisers misstänkta brott utreds av särskilda myndigheter skilda från den vanliga polisen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Novagruppen och den organiserade brottsligheten
Advertisements
 • Anonym

  Vartifrån har du fått att han stulit från beslag? Jag har iofs ingen insyn i den fortsatta utredningen men jag har inte hört att den misstanken fanns i det inledande skedet. Rent spontant så skulle jag tro att han med den tjänst han hade gjorde ”privata” beslag från langare han kände till. Dvs att han tog narkotika från langare men aldrig anmälde brottet eller skrev in det som beslag.

  De initiala åtgärderna utfördes dessutom av vanlig ingripandepolis. Ett besked om att kriminalitet bland poliser inte tolereras av oss som jobbar i yttre tjänst. Det är beklagansvärt att sådant här händer, men antagligen ofrånkomligt i en så stor organisation som polisen. Men jag förstår inte varför drog och anabolatester inte genomförs slumpmässigt inom polisen. De allra flesta av oss har inget att dölja, och allmänheten borde kunna lita på att vi inte är drogpåverkade med tanke på de befogenheter vi har.

  • I en första artikeln i GT som byggde på en källa inom polisen uppgav man att det var från beslagtaget kokain. Men det är nog troligare att det är som du skriver.

   Jag är övertygad om att de flesta poliser är lika hederliga som de flesta svenskar. De flesta människor är helt enkelt hederliga, inklusive de flesta poliser.

 • Pingback: Ineffektiv polis - låga polislöner gör inte saken bättre | Svensson()