11 september – 10 år sen terrordådet i New York

Ingen har naturligtvis missat att det idag är 10 år sen ett par flygplan flög in i tvillingtornen på södra Manhattan i USA. Det är dock ännu fler timmar kvar till den tid när det skedde för vid denna tid ligger man fortfarande och sover i USA. Vi hade kafferast på jobbet, det var alltså vid tretiden svensk tid, när det hände. Kaffeborden var precis utanför mitt kontorsrum. När vi satt där så ringde min telefon, jag gick och svarade. Det var min son. Han hade fått samtal från sin syster i USA, sin syster i New York. Hon sa att ett flygplan just flugit in i ett av tornen, att hon var okej och även hennes man som redan gått till jobbet. Jag gick ut till arbetskamraterna, talade om vad som hänt, kollade på datorn, det fanns ännu inte på de svenska nyhetssajterna, men efter en stund dök det upp.

Först tänkte all att det var en olycka, som den gången ett flygplan flög in i Empire State Building för länge sen. Men ter hand förstod man att det handlade om nåt annat. Ett plan körde in i det andra tornet och ett kraschade in i Pentagon i Washington och ett fjärde hamnade på en åker i Pennsylvania. Det sistnämnda planet vr antagligen tänkt att kraschas mot nåt mål i Washington DC, men passagerarna gjorde uppror mot terroristerna och så störtade planet på en åker istället.

Det var bar att dottern ringde, för senare blev det svårt att ringa. Och även om hon sagt att mannen mådde bra var det svårt att veta. Han arbetade i ett hus tvärs över gatan från World Trade Center. På Lehman Brothers kontor i Battery Park City. Efteråt har vi fått vet att de bestämde sig för att lämna jobbet när smällarna i tvillingtornen kom. Bra var nog det, för när tornen rasade samman skadades det hus han arbetat i rejält. Han gick från södra Manhattan och hem, uppe på Upper West Side. Det är en bit att gå om man säger så. Så småningom fick vi besked om att även han var helt oskadd, exakt hur kommer jag nu inte ihåg. förmodligen lyckades väl vår dotter på nåt sätt kommunicera med nån utanför New York, men om det var oss, eller sina svärföräldrar, det minns jag inte.

Detta är en händelse där jag exakt minns var vad jag var och vad jag gjorde när jag fick reda på den. En annan sån händelse är när Olof Palme dog. Den gången var det faktiskt samma dotter som meddelade vad hon hört på radion.

Läs också: Tio år av statsterror.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, SVT1, 2, 3, 4, 5, SR, GP1, 2, 3, 4, 5HD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “11 september – 10 år sen terrordådet i New York”

Kommentarer inaktiverade.