Fyra gripna för terrorbrott i Göteborg – övergrepp?

Fyra personer har gripits i Göteborg för misstanke om förberedelse till terroristbrott. Förra gången fyra personer greps i Göteborg för samma misstankar var det ett rättsövergrepp av stora mått. Ett rättsövergrepp mot fyra vanliga män och deras vanliga familjer. Frågan är hur det är denna gång. Kanske är det även denna gång ett felaktigt gripande och ett övergrepp begått på grund av  terrornoja och terrorhysteri.

Vad som hänt är att man utrymt Röda Stens konsthall i samband med invigningen av Göteborgs Internationella Konstbiennal. Festligheterna i Röda Stens konsthall avbröts vid midnatt och lokalerna utrymdes:

Mitt under festligheterna med att inviga Göteborgs Internationella konstbiennal fick Röda Sten konsthall utrymmas. Enligt polisen finns det en hotbild mot konsthallen, oklart exakt vad detta innebär.

Polisens presstalesman i Västra Götaland, Ulf Edberg, är mycket förtegen om vad som hänt.

– Det enda jag kan säga är att polisen har biträtt Säkerhetspolisen i ett ärende där det var fattat ett beslut om att utrymma Röda Sten.

Polisen kontaktade konsthallens chef, Mia Christersdotter Norman, och bad henne att utrymma lokalerna. Hon lät stänga av musiken och bad folk lugnt lämna festen. Klockan var då runt midnatt.

Eftersom polisen är så förtegen är det svårt att veta vad det handlar om. Det är svårt att se varför Röda Sten och konstbiennalen skulle vara hotade av ett terrorbrott och jag misstänker att vi återigen har ett fall av felaktiga gripanden och övergrepp i terrornojans fotspår. Att polisen är så tyst gör mig inte mindre övertygad om att allt inte står rätt till med deras gripande av 4 personer.

Ett större område har spärrats av ute vid Röda Sten och Klippan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Och varför skulle SÄPO ha rätt den här gången?  Dom verkar ju oftast slicka på fingret och hålla upp det i luften när  dom skall bestämma vem som skall gripas.

 • Och varför skulle SÄPO ha rätt den här gången?  Dom verkar ju oftast slicka på fingret och hålla upp det i luften när  dom skall bestämma vem som skall gripas.

 • Anonym

  Polisen är i sin fulla rätt att gripa misstänkta. Det är inget övergrepp. När riskerna är väldigt stora för allmänhetens liv och hälsa, som de är vid misstänkta terrorbrott, så anser jag att polisen ska få större handlingsutrymme. Kort sagt så är det väldigt mycket bättre att polisen agerar vid misstanke och griper någon som potentiellt är ett allvarligt hot än att sitta och vänta på att nåt ska hända så att polisen slipper kritik från sina belackare om ”övergrepp”.

  • Det kan vara ett övergrepp som det var mot de palestinier som greps vi det förra tillfället. Det behöver inte vara det. Sen är jag inte anhängare av metoder som innebär gripanden utifallatt. Det förstör ofta mer än de hjälper och är helt klart rättsosäkert. Det leder till att oskyldiga grips, att oskyldiga fängslas osv. Det skapar mer problem och mer hat. Det gäller även om det handlar om högerextremister.

 • Pingback: Media och den 11 september | Jinge.se()

 • Stellan

  Har funderat på varför det i tidningarna ofta skrivs ” Vänsteranhängare” och ”Högerextremister”  men väldigt sällan ”Vänsterextremister” och ”Högeranhängare”!
  Någon som har en förklaring?

 • Anonym

  Är det något Polisen brukar vara väldigt tyst om så är det denna typen av brott. Kanske inte så konstigt när man tänker efter. Varför tror bloggare Svensson alltid att Polisen gör fel? Det måste vara väldigt bekvämt att kunna stå bredvid och peka finger när man själv inte behöver ta några beslut eller agera. Om Polisen har minsta misstanke om något hemskt brott och misstankarna leder åt ett visst håll, är det inte rätt att göra något då? Eller ska polisen sitta passivt och vänta? ”Nej, vi vågar inte agera förrän vi är så gott som helt säkra annars blir kverulanta vänstern och media som galna på oss…”
  Jag vill inte ha en polis som säger något sånt. Och visar det sig att bevisningen inte håller hela vägen, ja då släpps väl de misstänkta?
  Och beträffande de som greps sist för terrorbrott, man måste ju inte vara OSKYLDIG för att släppas fri och få misstankarna avskrivna? Eller…?

  • Angåend palestinierna så var de helt oskyldiga till allt som de misstänktes för.

   Det är väl belagt. När det gäller Säpo så har de ju en historia av att göra fel så det är helt självklart att man misstänker det.

   I det nu aktuella fallet finns inga vapen, ingen bomb, inga kända misstänkta, inget motiv. Det finns ingenting. Att man då misstänker att Säpo återigen gjort fel är kanske inte så konstigt.

 • Pingback: I dag minns vi också militärkuppen i Chile 11 september 1973()

 • Pingback: Vi minns 11 september 1973 | Röda Lidköping()

 • Anonym

  Du säger följande; ”I det nu aktuella fallet finns inga vapen, ingen bomb, inga kända misstänkta, inget motiv. Det finns ingenting”

  Men om nu inte Polisen säger någonting. Hur vet då DU att det inte finns något. Det kan ju finnas massor med bevisning, inte sant?

  Och beträffande de fyra palestinierna, hur vet du att de var helt oskyldiga? För att de sa det?
  Jag tror inte du har insyn i förundersökningen, Vad jag förstår brukar Säpos sådana vara väldigt hemliga så det känns som du antar.

  Jag har full respekt för dina åsikter, men det känns som att de bygger mycket på antaganden.

  • Preci som dina bygger på antaganden. Men mina bygger också på erfarenhet av tidigare ingripanden från Säpo mot terrorister. Då har det alltid varit fel. Det finns stor anledning att tro att det är så nu också. Om det fanns en bomb skull de säga det, om de beslagtagit vapen skulle de säga det. Den slutsatsen är också byggd på erfarenhet.

   Men självklart kan jag ha fel, men jag tänker förbli misstänksam mot det hela intill jag får ovedersägliga bevis för att nåt har varit på gång.

 • Pingback: Vem vann egentligen? | Sagor från livbåten()

 • Pingback: Säpos övergrepp | Svensson()