Backagänget

Enligt flera källor så kan man numera tala om ett geografiskt baserat kriminellt gäng i Backa. Detta gäng anses av polisen ha inflytande på ungdomsbråken i stadsdelen liksom vara föremål för angrepp från andra kriminella gäng. Journalisten Per Sydvik har i Göteborgs-Posten gjort en genomgång av gänget i Backa som han mera består av nånstans mellan 40 och 80 personer. Något som utan tvekan skulle göra denna kriminella gruppering till en av de största i Göteborg. Jag finner dock antalet medlemmar som överdrivet och utgår från att det handlar om att ett 100-tal ungdomar och vuxna kan ha tagit del i oroligheter eller skottlossningar i Backa under de senaste åren. I ett sånt perspektiv verkar siffran rimlig.

Några personer utpekas också som ledare i Backagänget. En är en 26-årig man som  i våras kom ut från fängelset efter att ha suttit av sitt straff för inblandning i Landvetterrånet år 2006. En annan person är den 37-åring som figurerat som ägare till Arendals gård. 37-åringen  ibland  pekats ut som vice-president i Bandidos MC Westcoast (Göteborg). Bägge dessa män har sannolikt lämnat Bandidos MC och 37-åringen sköts i benen den 11 maj i år på Körkarlens gata. Landvetterrånarens lillebror har å sin sida varit huvudmisstänkt för ett annat skottdåd, när en man sköts i foten på Blendas gata den 16 maj. Den skjutne, en 39-årig man, hade själv dömts för mord år 2003.

19-åringen som greps i samband med ett inbrott och att polisen körde på en moped under en biljakt den 4 april i år var också inblandad i oroligheterna i Backa år 2009. Han, som idag är 20 år, åtalades då för att ha tänt eld på tio bilar och p-däcket på Jakobs gata. I oktober blir det rättegång mot honom och då handlar det också om en misshandel på Stigs Center i november förra året. redan som 15-åring misstänkt för olaga vapeninnehav och förberedelse till rån. Vid misshandeln på Stigs Center hade han sällskap av en annan jämnårig man, en 20-åring som är brorson till ovan nämnde 37-åring. Denne är redan dömd, liksom en annan person, för misshandeln till åtta månaders fängelse.

Stenkastning mot polisen brukar normalt inte vara något som ledande gangsters ägnar sig åt, men Landvetterrånaren greps vid Hjalmars Grill häromveckan för stenkastning. Han greps tillsammans med sin yngre bror och två andra män.

Det nuvarande kriget med upprepade skottlossningar anses handla om strider mellan Bandidos MC och BackagängetBackagänget har dock tidigare legat i konflikt med Bandidos MC/X-team och även med Asir. Men en långa rad skottlossningar och skjutincidenter under åren 2007-2008. Både Bandidos MC/X-tema och Asir ska ha förlorat sitt inflytande i Backa.

Läs mer: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!