Sverige är ingen måltavla för terror

SVD ställer frågan om varför Sverige är en måltavla för terror. Sanningen är att frågan är fel och svaret är enkelt. Sverige är ingen måltavla för terrorism eller ett land som egentligen har några terroristbrott. Såvida vi inte räknar sådana Malmöskytten Peter Mangs och Lasermannen Ausonius som terrorister så har väl Sverige bara haft ett enda terroristbrott sen 1970-talet. Det var Taimour Abdulwahabs självmord i Stockholm. Danmark har däremot haft och Norge har haft Nordens värst terroristbrott, Anders Behring Breiviks vansinnesdåd på Utøya och i Oslo.

Sverige är alltså, i likhet med hela västvärlden i stort sett förskonad från terrorism och terroristdåd. Annat är det i Mellanöstern och Pakistan. Där är terroristdåd flitigt förekommande. När det gäller islamistiskt motiverade terroristdåd så är antalet sådan i Europa mycket få, faktisk på samma nivå som antalet högerextrema terroristdåd. Det vanligaste är nationalistiska/separatistiska terroristdåd i Spanien, Frankrike och Nordirland. De står för den överväldigande majoriteten terroristdåd i Europa. Vänsterextrema terroristdåd äger i stort stet bara rum i ett land, Grekland.

Så sanningen är att Sverige inte ’är någon måltavla för någon typ av terrorism överhuvudtaget. Troligast är att om vi nånsin drabbas av ett allvarligt terroristdåd, så är det med stor sannolikhet en högerextrem gärningsman. Det är ändå det vanligaste i Norden, om än inte i Europa.

Intressant?
Bloggat: Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Sverige är ingen måltavla för terror”

  1. Det beror nog på den Svenska historian. Går man tillbaka till Medeltiden så går det lätt att utläsa vem som vann kriget. broder mördare lögnare maskeradmannen godag vackra mask
    kungamördare rebeller snaphanar och andra mycket inressanta figurer i den Svenska historen. Sverige är fantastiskt!

Kommentarer inaktiverade.