Danmark går åt vänster

Idag är det folketingsval i Danmark. Väljarna väntas förflytta sig vänsterut över hela skalan och Dansk Folkeparti blir ett parti som tycks förlora många röster. De partier som ökar allra mest är de tydligt antirasistiska partierna Radikale Venstre och Enhedslisten. Enhedslisten är dessutom ett parti som klart och tydligt tagit ställning för att försvara den så kallade efterlønen, en slags förtidspension.

Radikale Venstre är ett socialliberalt borgerligt parti som saknar motsvarighet i Sverige och Enhedslistens närmaste motsvarighet i Sverige är det parti som jag är med i, Socialistiska Partiet, men mycket större och av betydligt större vikt. Enhedslisten kan också jämföras med svenska Vänsterpartiet. Det senare partiet saknar dock många av de demokratiska egenskaper som finns hos Enhedslisten. Enhedslisten tillåter exempelvis dubbelorganisering så att man exempelvis kan vara med i både Enhedslisten och SAP. SAP är Socialistiska Partiets danska systerorganisation och är i praktiken en del av Enhedslisten. På samma sätt som det är i Enhedslisten borde det vara i Vänsterpartiet. Enhedslisten saknar alltså också i praktiken en svensk motsvarighet. Att som vissa svenska tidningar gjort, jämställa Enhedslisten med Miljöpartiet är enbart dumt. Det finns inga likheter alls.

Radikale Venstre (RV, B) beräknas enligt senaste opinionsundersökningen att öka från 9 till 17 mandat och Enhedslisten (EL, Ø) från 4 till 12 mandat. Bägge ökar alltså med 8 mandat och ser ut att bli valets stora segrare.

Största förlorare ser det Konservativa partiet (C) ut att bli bland de borgerliga partierna med ett tapp på 8 mandat. På vänsterkanten är det Socialistiska Folkeparti (SF, F), Vänsterpartiets systerparti, som är den stora förloraren med ett beräknat tapp på 6 mandat. Dansk Folkeparti (DF, O) beräknas tappa 6 mandat enligt samma opinionsundersökning.

I sin helhet så verkar det som om valet kommer att leda till en ny regering i Danmark, ledd av socialdemokraterna och deras partiledare Helle Thorning-Schmidt. Intressant att konstatera är att de tre av de fyra partier som ser ut att göra det bästa valet har kvinnliga partiledare eller företrädare i valkampanjen. Socialdemokraternas ledare har redan nämnts, i Radikale Venstre heter hon Margrethe Vestager och i Enhedslisten heter hon Johanne Schmidt-Nielsen.

Intressant?
Bloggat: K & Å, Röda Malmö, Internationalens ledarblogg,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, Skanskan1, 2, 3, 4, HD1, 2, 3, 4, 5, KVP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements