Succé för Enhedslisten

Som väntat gjorde Enhedslisten i Danmark ett mycket bra val. Man ser ut att få omkring 6,5-7% av rösterna och kanske 12 mandat. Detta ska jämföras med 2,2% och 4 mandat efter förra valet. Enhedslisten blir då det parti som fick störst ökning av antalet mandat. Det andra vänsterpartiet, Socialistisk Folkeparti (SF), som spelat på rasismen i sin propaganda och retorik verkar tappa nästan lika många mandat (6 stycken) som Enhedslisten kanske kan vinna (8 mandat). Valet är dock inte färdigräknat ännu men de siffror jag redovisat är troligen ganska nära det slutliga resultatet.

De två partier som ökat mest i valet är de två partier som är klart och uttalat antirasistiska, Enhedslisten och det borgerliga vänsterliberala Radikale Venstre. Två partier utan motsvarighet i Sverige. Danmark har inte gått mot mitten, man har gått åt vänster och många har tagit avstånd från rasism. Den nya regeringen i Danmark bör tänka på det.

Man kan också konstatera att både Enhedslisten och Radikale Venstre  har kvinnliga talesmän/partiledare. Det har också socialdemokraterna vars ledare ju blir ny statsminister.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements