Lätt att slippa hot på nätet – problemet överdrivs

Om någon hotar mig på min blog så svartlistar och blockerar jag den personen omedelbart. Den personen får ingen mer möjlighet att skriva nåt på bloggen. Det är lika lätt att skydda sig på Facebook. De som hotar eller skriver otrevligheter tar man bort från vänlistan, man tillåter bara vänner att se profilen, begränsar möjligheten att kommentera osv. Inte heller ska man lämna ut sin riktiga mejladress, den mobiltelefon man använder normalt osv. Inte till några andra än ens riktiga vänner. Det är alltså mycket lätt att slippa få otrevliga kommentarer.

Sammanlagt har jag därmed fått kanske 2 hot (bägge två från högerextremister som hotade mig efter Breivik-dådet) under de 6 år jag bloggat och innan dess ett fåtal hot på olika forum där jag debatterat. Så det är inte svårt att skydda sig. Skriver nån några dumheter nån annan stans där man själv inte brukar vara är det inget att bry sig om. man ser det ju inte en och skulle nån vän uppmärksammar en på det så ska man låt bli att läsa det.

Genom att det faktiskt är så lätt att skydda sig från hot nätet är det min bestämda uppfattning att media överdriver problemen i de alarmartiklar som ständigt och med en viss regelbundenhet publiceras. Helt klart är dock att majoriteten av hot, kränkningar och otrevligheter på nätet och i sociala medier kommer från högerextremister som sverigedemokrater,  nazister och liknande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hear hear!

 • Jag håller med.

 • Hmmm, nog uppe i 7-8 hot mot mig och kanske 5-10 hot mot andra som folk skrivit in i mitt kommentarsfält. Dina medel hjälper visserligen, men inte förrän hotet redan är mottaget. Sen är du och jag varken kvinnor eller muslimer, så jag misstänker att vi inte tillhör de hårdast drabbade.

  Det där med att ”inte bry sig” är lätt att säga, men betydligt svårare för många. Exempelvis när någon envisades med att skriva kommentarer i mitt namn där de tillskrev mig både det ena och det andra. Sånt kan man inte bara ignorera.

  • Du har rätt. Kvinnor och muslimer drabbas naturligtvis mycket, mycket hårdare. På ett sätt som vi knappast kan föreställa oss.

   Det där med falska kommentarer är ett problem i många fall, men inte för mig. Det beror ju på att mitt namn inte direkt ger möjligheter till det. Skriver nån som Anders Svensson nån stans så är det ju inte jag. Svårare när man har unikt namn.

   • Anonym

    Hej Hampus & Anders, som jag mött förut 🙂
    Jag brukar debattera under mitt riktiga namn Gunnel Gomér. Och ni har rätt…kvinnor är betydligt mer utsatta för hot. Jag och några kvinnliga nätdebattörer jag har kontakt med ligger uppe i ett tiotal vardera. Vissa är mer skrämmande än andra, t ex gevärshot. Per telefon eller per bild i Facebook vänförfrågan. Eller otäcka våldtäktshot. Journalister tycks extra utsatta.

    Jag har ett konkret förslag som jag ofta passar på att lägga fram…i första hand för kvinnor, men idén är utvidgbar.

    EN FRITT FLYTANDE SOPTIPP I CYBERRYMDEN där man kan ”avbörda sig” hot, rent psykologiskt. Man kunde tänka sig sopsortering. Kuk-bilder i en tunna, våldtäktshot i en, oattraktiv torrfitte-argument i en tunna, jag-vet-nog-var-du-bot-hot i en tunna. Osv.

    Min första idé handlade helt enkelt om att slippa härbärgera detta ensam, att kunna kasta skiten ifrån sig. Men sajten kunde också bli span-uppdrag. Kanske samma kuk-bild, samma gervärskille ständigt återkommer?

    Thnk it over? Visst vore det möjligt?

    • Det är som jag ser det genomförbart och möjligt. Men nån måste sköta sajten. Får man tag på en sådan person (finns säkerligen inom någon kvinnogrupp eller någon feministisk grupp).

    • Fanns en liknande site tidigare. Tyvärr nedlagd.

     http://psychoticlettersfrommen.blogspot.com/

     • Anonym

      Tack för svar om en nedlagd sajt!

      Frågan är varför den lades ned? Den förefaller ha en bredare approach än min ”mentala hygien-ide´”, mer inriktad på diverse underligheter än på direkta hot och värre kränkningar.
      Man måste ju tåla och tolerera en del vredesutbrott och udda tankar i cyberrymden, det är mänskligt. Men personligt riktade hot, nej!

      En kvinna jag nät-känner råkade ut för att få en fejkad sexannons utlagd med telefonnummer hem till privattelefonen. En annan fick telefonsamtal som beskrev hennes hus, ackompanjerat med beskrivningar av jaktgeväret som mannen ägde, som han visste att använda. Jag har över Facebook fått två ”vänförfrågningar” med en bild av en civilklädd man som står i ”beredd-ställning” med automatgevär (huvudet avkapat på bilden). Men det vanligaste är sexualiserade kränkningar.

      Nåväl…jag fortsätter att framkasta idén…till slut kanske man kan bli ett gäng som gör slag i saken 🙂