Carl Bildt och Ogaden

I Ogaden-provinsen i Etiopien har Lundin Petroleum bedrivit verksamhet. Denna har blivit mycket omdiskuterad och precis som i Sudan så kanske det handlar om att folkrättsbrott begåtts i området, kanske delvis som ett resultat av oljeprospekteringen. Två svenska journalister, Martin Schibbye och Johan Persson åkte dit för att undersöka detta och skriva om det. Dessa journalister tillfångatogs den 1 juli av den etiopiska regeringsarmén som är inblandade i ett inbördeskrig i området.

Den svenske utrikesministern Carl Bildt har en nära relation till Lundin Petroleum och har tidigare suttit i bolagets styrelse samt ägt aktier i olika företag som kontrolleras av familjen Lundin. Detta har fått flera människor att ifrågasätta Carl Bildts roll och om han verkligen gör allt för att få svenskarna fria:

Hans Linde är Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman och sitter i riksdagens utrikesutskott.

Han är kritisk till utrikesministerns bakgrund i oljebolaget.

– Det är ett faktum att Carl Bildts tidigare engagemang i Lundin Petroleum skadar hans förtroende som utrikesminister.

– Det är självklart problematiskt i det här fallet, på samma sätt som det är problematiskt för våra relationer med Libyen och i Ryssland.

Enligt Hans Linde har utrikesutskottets ledamöter inte fått någon information om hur regeringen hanterar fallet med de två journalisterna.

– Vi från Vänsterpartiet kommer att begära att utrikesutskottet får information om detta så snart som möjligt, det ska vi göra redan i morgon, säger han.

Carl Bildt vill inte kommentera ärendet och Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius är av uppfattningen att Fredrik Reinfeldt inte har nånting att säga. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin tror inte att Carl Bildts förflutna inom Lundin-koncernen påverkar hans engagemang för de svenska journalisterna.

Läs också:
Lundin – svenska oljebaroner och skattesmitare
Carl Bildt, gasen och oljan

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Carl Bildt och Ogaden”

Kommentarer inaktiverade.