Kors i taket – kvinnlig rösträtt i Saudiarabien

Eller kanske det ska vara en halvmåne i taket i detta fall. Något som verkat helt omöjligt och helt ouppnåeligt i Saudiarabien är kvinnlig rösträtt. Men nu har envåldshärskaren, diktatorn i landet, kung Abdullah, bestämt att kvinnor ska få rösträtt. I praktiken kommer förändringen att ske om 4 år vid de val som ska ske då. Om det nu överhuvudtaget sker att kvinnlig rösträtt införs. Kvinnor ska dessutom inte bara få rösta utan också kandidera till poster.

I Saudiarabien väljer man till lokala församlingar och till ett rådgivande råd utan formell makt. Formellt är det kungen som bestämmer. Det USA-allierade Saudiarabien är ett av världens mest konservativa länder. Så några riktiga demokratiska val handlar det inte direkt om.

Det hela får nog ses om ytterligare ett resultat av den arabiska våren. Saudiarabiens mäktiga vill väl stävja en eventuell upprorisk opposition redan innan den finns. För att slippa gå längre med reformer än de tänkt sig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements