Rätt med frikännande för S/M-sex

En 32-årig man friades nyligen för våldtäkt mot en 16-åring. Mannen har hela tiden hävdat att han och flickan kommit överens om sex, om S/M-sex och att det hela varit frivilligt. Flickan hade dessutom, enligt hans vittnesmål, upplyst honom om att hon var 18 år. En frikännaden dom verkar var det enda rimliga och det tycker också DN:s ledarredaktion:

I veckan föll hovrättsdomen mot den 32-årige man som under en helg haft sadomasochistiskt (S/M-) sex med en 16-årig flicka med självskadebeteende. Mannen friades, trots att flickan kunde uppvisa flera skador. Hur är det möjligt?

Den som läser domen förstår bättre. Flickan hävdade initialt att hon förts bort och våldtagits av tre män. Senare att 32-åringen tagit hennes mobiltelefon på fredagen och inte lämnat tillbaka den förrän på söndagen. Men trafikdata visar att flickan skickat sms flera gånger under helgen. Rätten skriver att ”även i övrigt väcker XX uppgifter frågor”. Hon bedöms inte som trovärdig.

Till det ska läggas att det var flickan som kontaktat mannen och att det sedan var hon som besökte honom.

Men inget av detta behöver förstås betyda att sexet inte var en del i ett självskadebeteende. Men hur ska den andra parten veta det?

Mannens berättelse visar, tvärt emot vad man kunnat tro av nyhetsrapporteringen, att han verkligen vinnlagt sig om att hon var med på noterna. Han har uttryckligen erbjudit henne flera möjligheter att gå. Han har under helgen varit och handlat då och då och möjliggjort för henne att smita.

Som jag ser det ska all forme av sex lyda under exakt samma lagstiftning och det bör inte vara olagligt att ha frivilligt sex. Ibland föreligger det förstå en ojämlik maktsituation och det kan mycket väl vara så i det aktuella fallet. Men ojämlik maktsituation behöver inte med nödvändighet betyda att det begås ett övergrepp eller att någon olaglighet begåtts. Det kan ju var så att allt sker frivilligt ändå, att bägge parter är införstådda med vad man tänker göra. I det aktuella fallet kan det ju också vara så att det ingår i flickans självskadebeteende och hon kanske inte alls mådde bra av det hela, men det kan ju den aktuelle mannen faktiskt inte veta nånting om. Lägg till det att flickan har bristande trovärdighet genom ständigt ändrade berättelser, att det var hon som tog kontakten och sökte upp mannen osv. En friande dom förefaller mig som det enda rimliga och möjliga faktiskt.

Ojämlikhet och ojämställdhet ska naturligtvis bekämpas, men det är svårt att göra det genom rättssystemet som jag ser det. Det kräver istället en politisk kamp och politisk organisering för att förändra maktförhållandena i samhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements