Kris på börsen – de 15 familjerna stärker sin makt

De stora makthavarna i svenskt näringsliv och i svensk ekonomi är ett fåtal stora finansfamiljer som ofta brukar kallas de 15 familjerna efter en bok av CH Hermansson från 1960-talet. I själva verket har de aldrig varit så få som 15 men det är oväsentligt egentligen. Av dessa familjer är det en som är i en klass för sig och det är familjen Wallenberg med omkring 1 miljon anställda i företag som man kontrollerar. Det finns inga andra finansfamiljer som ens kommer upp i hälften av det. Dessa rika och mäktiga makthavare investerar ofta kraftigt när det är kris på börsen. Låga kurser innebär att de kan stärka sin makt utan att lägga alltför mycket pengar.

Så även i den börsnedgång vi ser nu så handlar de stora familjerna aktier. Familjen Lundberg ökar sina innehav i olika bolag i den så kallade Handelsbanksfären, familjen Stenbeck har stärkt sitt inflytande i det egna bolaget Kinnevik osv. Även mindre finansfamiljer som Stillström, Rune Andersson och Dinkelspiel köper på sig mer aktier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements