Man skjuten av polis i Malmö

Polisen tillkallades med anledning av ett bråk i Rosengård  och väl på plats så försökte man avstyra bråket där flera personer var inblandade. Enligt polisen vändes då hat och hot mot dem och situationen urartade så att polisen tvingades skjuta. En man sköts i benet. Det är möjligt att det var en så hotfull stämning att poliserna kände sig tvungna att skjuta, men i många fall är det faktiskt inte motviverat att polisen skjuter. Jag ställer mig därför tveksam till att det verkligen var nödvändigt i detta fall.

Jag kan naturligtvis få anledning att ångra min nuvarande ståndpunkt när mer information om skottlossningen kommer fram men jag utgår ifrån att det i skottlossningsögonblicket inte fanns några piketpoliser med automatvapen på plats. På de bilder som visas i media från platsen för skottlossningen, von Rosens väg, visas nämligen sådana, men jag misstänker att de tillkallats som förstärkning i det skarpa läge som uppstod. För inte skickar man väl dem med en gång. Om man (polisen) gör det så är jag inte ett dugg förvånad över att folk blir upprörda. Man känner sig verkligen förolämpad och provocerad när såna militäriska poliser dyker upp. Men samtidigt har jag svårt att se piketpoliser bli så rädda att de skjuter i onödan (även om det hände under kravallerna i Göteborg 2001).

I ett sånt här  läge hade det dessutom varit skönt med en oberoende myndighet som utrett om skottlossningen var riktig eller inte. För jag utgår ifrån att det hel kommer att utredas, men tyvärr görs ju sådana utredningar i Sverige av kollegor till den polis som skjutit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Ja Invandrarna kan jue skjuta ihjäl poliserna , men polisen får inte skjuta tillbaka , de är jue fel . Dom ska jue ha en *dialog* med  dom,  stackars missförstådda liven !!

 • Anonym

  Hmm..så du gör bedömning på de fakta, eller snarare bristen på fakta som kommit fram i media. Du tittar på bilder och ser, hör och häpna, beväpnade poliser!!!!

  Om du sett på nyheterna ikväll så gick en grupp människor emot en polispatrull, varav en personerna i gruppen var beväpnade med basebollträ. Polisen sköt varningsskott men personen stannade inte…då sköt man honom i benet………Otroligt att man kan vara så inskränkt som du är och inte se att vissa människor faktist är onda..vad det beror på skiter nog de hotade poliserna i vid skottögonblicket.

  Du ska inte kommentera något om den nedslagna mannen eller personen som gick med basebollträ och skulle slåss???

  • Jag gör en bedömning utifrån min stora erfarenhet av polisen och de kontakter jag har inom nämnda organisation. Jag har inte motsvarande kontakter bland de människor som var inblandade i bråket oh har alltså svårare att kommentera det.

   Men det var också själva skjutandet, inte bråket, jag valde att kommentera och jag har därför ingen anledning att kommentera bråket. Det var ett val jag gjorde.

   Ett basebollträ (om det fanns ett sånt) förändrar inte min bedömning av om polisen behövde skjuta eller inte. Inte heller det faktum att någon var nedslagen förändrar bedömningen.

 • Anonym

  Eftersom jag har er erfarenhet av åka på larm till Rosengård och Von Rosens väg är jag förvånad att detta inte hänt fler gånger. Det är mycket hotfull stämning och mycket tillhyggen. Polisen gör enligt regelboken. Skjuter mot ben. I ett sånt här läge avfyrar man inte ett varningskott med tanke på hur många människor som finns runt omkring och kan bli skadad.

  När det uppstår sådana här situationer på Rosengård måste man vara där för att förstå. Det går inte sitta och blogga om det.

  Din misstro mot Polisen känner jag snarare bygger på allmän misstro mot myndigheter och ordningsmakten. Något som är vanligt inom Vänstern. Tyvärr. För de är även till för du skall känna dig trygg i samhället oavsett vilka politiska åsikter du har. Det gäller alla även Sverigedemokrater som ni såväl känt hatar.

  Se Polisen som sista verktyget i lådan för upprätthålla ordningen. Gå istället till roten på problemet. En för stor invandring som skapar både arbetslöshet (se så många män som är närvarande under arbetstid), boendeproblem och sist men inte minst integrationsproblem (Rosengård har inte många Svenskar). Behovet av fler Poliser är bara en effekt av detta.

  Du tror väl inte det är arbetande folk som står och slåss med bollträ och knivar mitt på ljusa dan?

  • Har du hört talas om skiftarbete? Jag har ingen aning vilka som slåss. Om de har arbete eller inte är oväsentligt.

   Min inställning till polisen är i grunden positivt. Annars skulle jag knappast vara inbjuden att prata på polishögskolan och inför poliser i olika polisdistrikt på regelbunden basis.

   Om du är polis i Malmö kan du fråga de kollegor som är SPT-utbildade om vem jag är. Eller fråga supporterpoliserna/dialogpoliserna.