Örnligan, Liam Norberg och Milan Sevo

Örnligan, så kallades en grupp om cirka 25 stycken svenska gangsters och unga män som var verksamma som rånare och brottslingar i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Namnet fick de på grund av att de flesta av dem tatuerat in en örn på armen. Många av medlemmarna i gänget har varit och/eller blivit ganska kända i Sverige. En av dem är Liam Norberg (från början Magnus Ellertsson), skådespelare och rånare. En annan ska eventuellt ha varit en av de unga män som utförde de så kallade Stureplansmorden 1994 då fyra personer dog, Guillermo Marquez Jara. Tommy Zethraeus som var den som faktiskt sköt skotten som dödade människorna den där kvällen på Stureplan år 1994 var vän till flera av medlemmarna i Örnligan, inte bara med Guillermo Marquez Jara (om denne nu ens var att betrakta som medlem i Örnligan). Den sistnämnde ska idag leva i Chile medan Tommy Zethraeus fortfarande sitter i fängelse, dömd för nya brott han begått medan han satt i fängelse.  Både Zethraeus och Marquez Jara hade en rad domar för olika våldsbrott redan innan händelserna på Stureplan.

En annan, den kanske kändaste var Milan Sevo. Idag menar Milan Sevo att man aldrig var en liga, aldrig ett gäng i den bemärkelsen. Utan man var bara kompisar som tränade Taekwondo ihop. I den kroatiska tidningen Telegraf lät det annorlunda när Milan Sevo intervjuades 1995. Då menade han att Örnligan hade varit ett hårt och sammansvetsat kriminellt gäng som genomfört en rad rån utan att åka fast. Bland annat tar Milan Sevo på sig ansvaret för ett av Sverige mer spektakulära rån, det så kallde Gorbyrånet där alla rånarna hade masker föreställande Michail Gorbatjov.

Killarna i Örnligan växte upp på olika håll i Stockholm, men de blev vänner genom att de tränade ihop på Östermalms Hapkido & Taekwandoklubb. Tränaren på klubben hette Chago Rodriguez Segura och var som en far för flera av killarna. Förutom Liam Norberg (Magnus Ellertsson) och Milan Sevo tränade även Paolo Roberto och en vän till Milan Sevo som kallas Gago, Dragomir Mrsic, där. Milan Sevo gjorde sitt första rån vid 16 års-ålder, ett rån mot en bank eller post i Fruängen. Till och från bodde Milan Sevo i Belgrad och inte i Sverige. Andra personer som nämns i olika sammanhang som medlemmar i Örnligan är ett par personer vid namn Peter Lindgren och Micke Baydar. Två personer som har kopplingar till Chagos klubb och Örnligan är de två personerna som i slutet av 1980-talet mördades i en lägenhet på Regeringsgatan 70, kallade Kocki och Taher.  Andra ur Örnligan misstänktes för mordet.

Enligt Milan Sevo, som i boken Den svenske Gudfadern alltså påstår att Örnligan är ett spöke, så var tränaren Chago den förste att tatuera in örnen, det var enligt Sevo Taekwondoklubbens märke och alla som hade det var inte kriminella enligt honom. I Liam Norbergs självbiografiska bok, Insidan från 2009, låter det annorlunda. I Liams bok kallas Dragomir Mrsic för Gregorius och den person som i boken går under namnet René med käppen ska enligt obekräftade uppgifter vara en turkisk man vid namn Jempa eller Cem som enligt samma källa är död idag. Bokens Fisken ska enligt samma källa, därmed så får uppgiften betraktas som osäker, vara Paul Jacobsson som mördades år 2001. Milan Sevo var misstänkt för det mordet.

Liam Norberg greps år 1993 och dömdes sen till 5,5 års fängelse för ett misslyckat värdetransportrån på Backaplan i Göteborg. Vid rånet var han nära attt skjuta ihjäl en väktare. Året därefter omhäktades han för ett rån i Götabankens parkeringsgarage i Stockholm där en miljard i värdepapper försvann. Det rånet är vad jag förstår det största i svensk historia. Totalt fick han 10,5 år i fängelse. I rättegången 1994 användes DNA för första gången i en svensk domstol och det fällde Norberg. Liam Norberg utpekade ofta som ledare för Örnligan i media men det mesta tyder på att gruppen av vänner inte hade någon hierarkisk struktur i sitt gäng. För rånet i Stockholm dömdes också Dragomir Mrsic för medhjälp till 3 års fängelse.

Milan Sevo fick enligt hans egna uppgifter den första kontakten med gangstern Dragan Joksovic (Jokso) genom en konflikt mellan Örnligan och några av Jokso:s mannar. Men man gjorde upp i godo och Milan fick därför god kontakt med Jokso som han började jobba för. Under hela denna tid fortsatte Milan Sevo att umgås med Liam Norberg som vid denna tidpunkt var en erfaren värdetransportrånare ihop med andra personer ur Örnligan, däribland Milan Sevo och Rikard Bergdal. Det fanns även en annan Rikard i Örnligan eller kretsarna om jag begripit rätt. Han var med Milan Sveo och Liam Norberg i Paris 1992.I början av 1990-talet åkte Milan Sevo in första gången, för ett krogslagsmål på en nattklubb vid namn Mo-1 som låg där Spybar senare låg. Han fick 2 års fängelse för grov misshandel. Även Liam Norberg ska ha varit med i slagsmålet men är inte dömd för det. Under denna period levde Liam Norberg såväl som Rikard och Milan Sevo lyxliv både i Sverige och utomlands på de pengar de dragit in genom värdetransportrån. Rikard Bergdal dog 1991 och på begravningen var såväl Milan Sevo, Dragomir Mrsic, Liam Norberg såväl som fler medlemmar ur Örnligan närvarande.

Efter sin vistelse i fängelse, eller snarare under sin fängelsevistelse så blev Liam Norberg religiös och han ägnar sig numera åt filmer och filminspelningar, skriver böcker och målar. Redan under tiden han var brottsling så sysslade han med film och är kanske främst känd för sin roll i filmen Sökarna som hade premiär i samma veva som Liam Norberg greps. Även Dragomir Mrsic är numera intresserad av film och har bland annat en roll i filmen Snabba Cash. Enligt uppgifter driver han också ett gym på Östermalm. Paolo Roberto är som i stort sett alla vet, TV-kändis, programledare och författare. Och Milan Sevo, ja han är kanske gangster. Eller affärsman. Han bor i alla fall i Serbien numera.

Ofta uppges det att Örnligan kanske var det första regelrätta förortsgänget i Sverige, med märke och namn, men Milan Sevo uppger att de själva var inspirerade av ett annat gäng som gick under namnet Gringos. I Gringos ingick en person med namn Jowan Darwich, mer känd som Johan Darwich. Om honom och Gringos ska jag skriva i ett annat inlägg.

Läs mer: DN, SVD1, 2, GP, Kriminal, EX1, 2, 3, Resumé, AB1, 2, 3, 4, NM1, 2, Niclas Carlsson, Café, SR, DM, TV4, Lorden, RT,

Andra källor:

  • Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011, Köp boken hos Adlibris
  • Liam Norberg, Insidan, 2009, Köp boken hos Adlibris
  • Wierup & Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements

5 Svar på “Örnligan, Liam Norberg och Milan Sevo”

Kommentarer är stängda.