Danmark, regeringsbildande och de kriminella mc-gängen

Socialdemokraterna och SF förlorade röster i det danska valet, men ska ändå bilda regering. Något som är möjligt då det finns två partier som från varsitt håll stöder en S/SF regering. Dels det borgerliga Radikale Venstre, dels Enhedslisten.

Regeringsbildandet har också från början stött på en del andra svårigheter. Exempelvis kan inte den tilltänkte finansministern bli finansminister. Det beror på att denne, Henrik Sass Larsen, har haft kontakter med folk inom Bandidos MC. Han kan i det läget inte godkännas av den danska säkerhetspolisen PET som minister. Men det är inte det enda som gör att PET inte godkänner honom enligt vad danska tidningar uppger. Även kontakterna med en lokal S-politiker i Køge anser PET vara ett problem. Denne, Tommy Kamp, är misstänkt för korruption och mutbrott och är tidigare dömd för spritlangning och umgås flitigt i kriminella kretsar enligt dansk media.

Det är klart att det kan vara problem om en politiker är alltför insyltad med kriminella gäng och gangsters. Samtidigt tycker jag nog att man måste ifrågasätta säkerhetspolisens inflytande på en regeringsbildning och om verkligen en kontakt med kriminella gör någon olämplig. det kan var så att det gör någon olämplig, men det är naturligtvis inte helt säkert. Bara för att man känner eller är släkt med kriminella behöver man inte vara korrupt eller kriminell själv.

Samtidigt som Henrik Sass Larsen inte kan bli finansminister på grund av kontakter med ett kriminellt mc-gäng har en dom dömts ut mot folk i det andra stora danska kriminella mc-gänget, Hells Angels MC. 15 medlemmar i Hells Angels har i en rättegång dömts till mellan 2 år och 15 år i fängelse för en rad mordförsök och vapenbrott.

Läs också: Hur fri står Metin Ataseven?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements