Fortsatta protester i arabvärlden

Som jag skrev om igår så pågår protester mot den nyliberala världsordningen och kapitalismen i en rad länder i väst. Protester som också riktar sig mot det fåtalsvälde som i praktiken råder i västliga så kallade demokratier då den ekonomiska makten återfinns i en liten finanselit utan demokratiskt mandat. Det handlar om protester mot girighet och mot social nedskärningar.

I den arabiska delen av världen pågår en annan kamp. En kamp mot diktaturer och för demokrati. Kamp mot diktaturer som ofta stöds av de länder i väst där finanseliten orsakar problem och där kapitalismen är inne i en djup kris. Också kampen i den arabiska delen av världen är en kamp mot nyliberalism och krisen verkningar. Mot sociala nedskärningar och makthavarnas girighet och rofferi.

I Bahrain har människor fängslats, torterats oh fått enorma fängelsestraff för att ha protesterat och i Syrien bemöts protester med brutalt våld men fortsätter ändå. Förtrycket i Bahrain har fått indirekt stöd från väst genom att USA:s nära allierade Saudiarabien skickade in trupper för att slå ner protesterna. Väst har också direkta intressen i forma av flottbaser i Bahrain.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements