Lysande om mångfald

Boknytt
På tal om mångfald
Leili Falsafi
Natur och Kultur

Lysande om mångfald

Jag har själv länge tänkt att ”individmångkultur” är bättre än ”gruppmångkultur”. Men psykologen Leili Falsafi uttrycker det tio gånger bättre. Istället för mångkultur, som handlar om att gruppen etniska gamsvenskar ska bereda plats för invandrade nysvenskar, ska vi tala om individuell mångfald som handlar om att alla måste få plats och accepteras.

Oavsett klass, etnicitet, kön, ålder, sexualitet, handikapp, personlighet och färdigheter så är alla lika värda, och har rätt att bli bedömda som individer. Inte som stereotypa medlemmar av bestämda grupper och kategorier. På arbetsplatsen ska man se och bedöma individen.

Sedan betonar jag nog mer än Falsafi behovet av ”samfald” – en enande nationalkultur.

Hans Norebrink

Läs mer: NT, GP, DN, NM,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements
 • Jag tror att du hittat på din alldeles egna definition av vad ”mångkultur” betyder.

 • Anonym

  Mångkultur = många kulturer

  • Så det betyder plötsligt inte att ”gruppen etniska gamsvenskar ska bereda plats för invandrade nysvenskar”? Nu antog jag att du menade ”gammalsvenskar”, annars vet jag inte riktigt vad du kan ha menat.

 • Anonym

  Självklart ska gam(mal)svenskar och nysvenskar ömsesidigt bereda plats för varandra. Men inte som grupper/kategorier/kollektiv/kulturer utan som individer med rätt att vara olika varandra. 
  Från Sveriges födelse för tusen år sedan fram till 70-talet har gamla och nya svenskar hela tiden integrerat sig och assimilerat sig med varandra till en ständigt ny samfaldig vi-skapande svenskhet som binder samman samhället, nationen och nu demokratin. Varför inte fortsätta med det?
     Vad folk på fritiden gör kulturellt är deras privatsak. Men samhället bör dels garantera individuell mångfald, dels understödja en sammanbindande gemensam kultur. I första hand genom en offentlig skola där alla klasser, etnier, kulturer, religioner och kön möts och binds samman med varandra i en gemensam strävan efter en bättre framtid.

  • Det känns som det du kallar för ”mångfald” är det andra kallar för ”mångkultur”. Det är enbart Centerpartiet idag som förespråkar etniska ghetton. Alla andra är eniga med dig om ett vi-skapande. Du attackerar ett påhittat fenomen.

 • Anonym

  Återvändsgränden mångkulturalism börjar tack och lov bli omodern, ja, men det går långsamt. Varför annnars apartheid-separatist-splittrande-segregerande-isolerande etniska, språkliga och religiösa friskolor? Behovet av vi-skapande är ett yrvaket uppvaknande till de mänskliga realiteterna.

  • Där håller jag med dig helt och hållet. Friskilor överlag är ett otyg och de religiösa de värsta av dem alla.