Folk som är i min ålder ska inte dö

Folk som är i min ålder, dvs fortfarande unga, ska inte dö. Det händer. Alltför ofta kan man ibland tycka. För några dagar sen dog en fransk kamrat, Léonce Aguirre, som i många år varit en ledande kamrat i LCR, Socialistiska Partiets (SP) tidigare franska systerorganisation och medlem i NPA, SP:s nuvarande franska vänner. Jag har träffat Aguirre vid en mängd tillfällen, framförallt i samband med European Social Forum (ESF) på olika håll i världen och på planeringsmöten inför ESF. På grund av språksvårigheter, Aguirre pratade bara franska och det är inte ett av mina bästa språk, så lärde vi dock aldrig känna varandra närmare.

Idag är tidningarna i världen överfulla med artiklar och notiser om att Steve Jobs dött. Han var bara ett år äldre än vad jag är. Det är för mig alldeles för tidigt att dö i vår ålder. Vi har ju egentligen bara levt strax över halva livet. Steve Jobs är mannen som symboliserar datorföretaget Apple. Han var en av grundarna och var med om att utveckla Macintoshdatorerna med sitt revolutionerande grafiska användargränssnitt. Efter en tid borta från bolaget kom han tillbaks och räddade det. Han förde in Apple i den nya tiden med iPhone, iPad osv:

Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak.

[…]

Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.

Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Det är tragiskt när folk dör alltför unga, alltför tidigt, som Aguirre, som Jobs. Människor som dem borde leva längre kan man tycka. En del ställer sig rågan om hur det ska gå för Apple utan Steve Jobs. Det går säkert bra, för i praktiken har företaget klarat sig utan Steve Jobs en längre tid vid det här laget. Han har varit allvarligt sjuk länge.

Intressant?
Bloggat: Jinge, TKJ,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, 3, IDG, SVT1, 2, 3, SR, E24_1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements