Kolonialt folkmord

Boknytt
Henk Wesseling
Imperiernas tid
Historiska media

Kolonialt folkmord

Mellan 1750 och 1913 ockuperade Europa Afrika och Asien. Det ledde till krig, folkförflyttningar och hungerkatastrofer. 25 miljoner människor dog i detta västliga kapitalistiska folkmord i Syd. Skrämmande siffror i en väldokumenterad och fullmatad bok om kolonialismen. Andra intressanta saker: Väst införde privat jordägande i Tredje världen, kolonialväldena hade aldrig fungerat utan inhemska landsförrädare som medlöpare, motståndet mot de vita inkräktarna fortsatte under i stort sett hela kolonialtiden, och inte bara ekonomi motiverade kolonialherrarna utan även politisk-ideologiska faktorer som rasism, nationalism, geopolitik och ren nyfikenhet.

Hans Norebrink

Läs mer: Arbetaren,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements
  • Men är boken bra? Är det ngn man borde köpa eller är det någon annan som gäller istället?