Tre kvinnor får fredspriset

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, får priset för sin insats för att få slut på det blodiga inbördeskriget i det lilla västafrikanska landet. Leymah Gbowee, en av grundarna av organisationen Women of Liberia Mass Action for Peace, är också en av de tre pristagarna. Även hon anses ha spelat en viktig roll för att få stopp på inbördeskriget i landet. Den tredje pristagaren är Tawakkul Karman, journalist, människorättsaktivist och medlem av partiet Islah i Jemen på den arabiska halvön:

De tre får, enligt den norska Nobelkommittén, årets fredspris för att uppmärksamma kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

”Vi kan inte uppnå demokrati och varaktig fred i världen med mindre än att kvinnor får samma möjligheter som män att påverka utvecklingen på alla plan i samhället”, hette det vidare i motiveringen.

Det finns väl egentligen inga invändningar mot att de tre får fredspriset, i all fall känner jag inte till några så här vid en snabb och ytlig bedömning av de tre pristagarna. I alla fall är det uppenbart mycket bättre än förra årets pristagare, Obama. Speciellt kul är det ju att upproret och kampen för demokrati Jemen uppmärksammas:

I Jemen är glädjen stor efter beskedet.

– Många människor kommer att bli väldigt glada. Det här är fantastiska nyheter för Jemen och särskilt för kvinnor i Jemen, säger bloggaren och demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon till TT från Jemens huvudstad Sanaa.

– Det här visar att det trots allt finns någon form av internationellt stöd till folket i Jemen och det är bland de viktigaste. Ni ska veta att i nio månader så har vi känt att omvärlden egentligen inte vet vad som händer i Jemen och att ingen på allvar lyssnar till oss.

Bra är det ju naturligtvis också att fredspriset går till just tre kvinnor. Kvinnor har spelat en stor roll under den arabiska våren och vad jag förstår även i Liberia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Två av pristagarna är säkert värdiga men att ge det till en godtycklig islamist i Jemen som protesterat och bloggat lite känns bara som något larvigt försök att ge ett tröstpris till arabvåren så de inte blev ledsna (eller arga…)

  • Hon är journalist och fängslades. Hon var alltså en utlösande orsak till demonstrationerna och protesterna i Jemen. Minst lika betydande för utvecklingen där som den ena liberianska kvinnan. Att hon är medlem i ett muslimskt part gör henne inte till muslimska fundamentalist. Det är möjligt att hon är det, men det är inte nåt skäl till att hon inte kan få fredspriset. Helt enkelt ovidkommande.

   • Anonym

    Att bli fängslad för ett halvår sen kan inte riktigt jämföras med gedigna fleråriga fredsinsatser, arabvåren har ju dessutom än så länge inte resulterat i någon direkt förbättring någonstans så det vore kanske vist att avvakta lite som man ofta gör med de vetenskapliga priserna. Jag läste islamist i ett par tidningar, jag har inte full koll på vad de står för, är de lika skogstokiga som tex muslimska brödraskapet eller livets ord så är det illa nog, det finns många former av teokrater som inte alls är så sjuka i huvudet som al qaida eller al Shabaab men som ändå är mycket olämpliga att bestämma över någon.

    • Muslimska brödraskapet är inte ett dugg tokigare än kristdemokraterna. AL Shabaab är däremot klart ett problem.

 • Nej, hon ar på intet sätt utlösande orsak till protesterna i Jemen. Det har skett protester där i åratal, långt innan någon arabisk vår. Däremot är hon av de många som arrangerat demonstrationer.

  Men inte f-n är hon islamist. Det är nog bara de mest fördomsfulla konspirationsstollar som vräker ur sig något sånt. Särskilt med sådana galna uttalanden som att den arabiska våren inte skulle ha lett till någon förbättring. Vad sägs t.ex om att folk nu både vågar demonstrera och protestera i Egypten? Att medierna vågar kritisera sina ledare?

  Jag tror nog oddsen är större att den som bara skriker ”ISLAMIST” så fort den ser ett arabiskt namn är lika skogstokig som Livets Ord.

  • Överdrift av mig Hampus. Du har rätt angående protesterna.