Brutalt & tankspritt

Boknytt
Henk Wesseling
Söndra och härska
Historiska media

Brutalt & tankspritt

Afrika delades inte upp under Berlinkonferensen som vi fick lära oss i skolan, utan via olika småsteg efteråt. Utan någon genomtänkt plan. Inte heller var Afrika så ekonomiskt viktigt som utsugningsobjekt som imperialismteoretiker utgått från. Om den brutala vita ockupationen av den svarta kontinenten säger den mycket kunniga författaren av ”Söndra och härska – Uppdelningen av Afrika 1880-1914” att det är ”sorgligt att betänka att den europeiska kolonialismen i Afrika…har varit av sådan liten betydelse för Europa självt.”

Hans Norebrink

Läs mer: Kulturen, Blaskan, Dagens Bok, SVD, SVT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements