Arkitekter vill förstöra Gamlestaden

Gamlestaden är idag en trevlig stadsdel med i huvudsak landshövdingehus. Hus som folk trivs med.  Ett antal arkitekter vill i denna trevliga stadsdel slänga upp ett antal modernistiska och futuristiska skrytbyggen. Vi Gamlestadstorget som totalt skulle sabba miljön i stadsdelen. De förslag jag hittills sett på bebyggelse, en ny pendeltågstation och knutpunkt för kollektivtrafiken, vid Gamlestadstorget ser ut att bädda för otrivsamhet, bristande social kontroll, otrygghet. Dessutom är det jävligt fult.

Det snyggaste och trivsammaste vore utan tvekan att anknyta till den byggnadsstil som redan finns i Gamlestaden, att bygga en järnvägsstation som ser ut ungefär som Friedrichstrasse i Berlin inklusive affärer, fik och restauranger. Dessutom bör det också förberedas för en pnedletågsstation på järnvägen österut också. Inte bara på järnvägen norrut genom älvdalen.

I en anna del av staden så blir det dock inga byggen i ett fint naturområde, Sjöbergen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel Bergqvist

  Nu har du fått det om bakfoten, även om jag delar din uppskattning gällande bef. stadsmiljö.
  Att bygga knutpunkten kostar skjortan. Att öka exploateringen ger större intäkter, likväl underlag för handel och mötesplatser. 
  Jag har under projektets framväxt påtalat för projektledare behovet av att såväl spårvagnshållplats + järnvägsstation borde skyddas med en överbyggnad som man ofta ser i Berlin (S-bahn m.m). Eventuellt kan det bli ett tak över delar av spårvagnshållplatsen, vilket vore ett stort genomslag. För järnvägen är det tyvärr kört…
  Skissen i GT som du hänvisar till är bara en skiss från tredje part och inget som skall realiseras. 

  • Det var en himla tur det. Jag kan ju bara kommentera det jag ser offentligt och inget annat. Så det jag sett i GT är det enda. Vi är överens om hur man bör göra.

 • Daniel Bergqvist
  • Det där verkar ju ganska okej. Med undantag av att vi inte får den inbyggda station som vore önskvärd och inte heller pendeltågsstation för pendeltågen på stambanan som det ju också borde vara.