IFK Göteborgs kopplingar till den organiserade brottsligheten

Del 5 av 7 i serien Idrotten och brottsligheten

Fotboll och brottslighet är ett intressant ämne. Aftonbladet har tidigare konstaterat att det finns samband mellan ledande personer i Syrianska FC och den organiserade brottsligheten i Södertälje, närmare bestämt Södertäljenätverket. AIK har personer med ett tidigare förflutet inom Hells Angels i klubbens organisation och Örgryte IS har en rad kopplingar till fifflaren och den misstänkte brottslingen Stefan Allbäck.

Enligt Markus Hankins i GT, som hänvisar till ett kommande program i Uppdrag Granskning har IFK Göteborg via sin huvudsponsor Prioritet Finans kopplingar till såväl Naserligan som Bandidos MC, välkända kriminella grupperingar i Göteborgs undre värld:

SVT:s Uppdrag Granskning har sedan i våras kartlagt Blåvitts nya stjärnsponsor Prioritet Finans, finansbolaget som i mars tog över hedersplatsen på spelarnas tröjor efter 30 års samarbete med ICA.
I gengäld får IFK Göteborg årligen drygt 12 miljoner kronor.
Enligt uppgifter till GT kommer reportaget i SVT att visa att Prioritet Finans gör affärer med flertalet personer som har kopplingar till grovt brottsliga grupperingar som Bandidos och Naserligan.

Varken IFK Göteborg eller Prioritet Finans har gått med på att låta sig intervjuas i programmet. SÅ här uttlar sig IFK Göteborg om saken:

UG:s reportrar klargjorde tidigt att IFK Göteborg inte var föremål för granskningen. UG ville dock att IFK Göteborg skulle kommentera anklagelserna mot Prioritet Finans och vilka följder det kan få för vårt samarbete och föreningens varumärke.

IFK Göteborg har valt att inte medverka i programmet. Vi anser att UG bör föra en dialog med Prioritet Finans i denna fråga. Att i det här stadiet föra hypotetiska resonemang om vår stjärnsponsor via media är inte förenligt med våra affärsprinciper. Vi har haft och kommer även i fortsättningen att ha en dialog direkt med Prioritet Finans.

Enligt uppgifterna i GT så deltar Prioritet Finans i penningtvätt där pengar lånas ut till företag som behöver snabba pengar till svarta affärer. De företag som som det rör sig om ska enligt uppgift ha kopplingar till personer inom Bandidos MC såväl som inom Naserligan. Prioritet Finans har dock redan kommenterat programmet på sin hemsida:

Just nu håller Uppdrag Granskning (UG) på med ett program där de hittills endast kommit med påståenden till oss om att vi skulle ha kunder som ägnat sig åt mindre hederlig verksamhet. UG visar att några av företagen, där vi avslutat vårt uppdrag, har gått i konkurs och i vissa fall har personerna bakom företagen dömts för eko-brott.

I det läget ställer UG en fråga till oss: ”Varför gör ni affärer med kriminella?”

Vårt svar: Att vara en seriös aktör är oerhört viktigt för oss. Givetvis håller vi långt avstånd till olagligheter och annat som UG antyder. Tvärtom samarbetar vi fullt ut med de rättsvårdande myndigheterna: Skatteverket, Kronofogden, Eko-brottsmyndigheten och polisen. Det är ett viktigt affärsintresse för oss.

Vi kontrollerar våra kunder enligt en fastställd policy granskad och godkänd av Finansinspektionen. För att det är viktigt att skydda den personliga integriteten finns en omfattande sekretess kring t.ex. polisens belastningsregister. Därför är det omöjligt (och olagligt) för oss att göra de kontroller som UG kräver. Vem som känner vem, vem som är tidigare dömd, är sådana uppgifter som ligger långt utanför vår kontroll och skyddas av sekretess.

Så när man ser UG-programmet, måste man veta vad som hände när företagen var kunder hos oss och vad som hände efter avslutat uppdrag. UG försöker nu att vara efterklok och lägga ett ansvar på oss för saker som hände efter att vår affärsrelation hade upphört.

Vi förlorar pengar på dåliga affärer. Brottsliga personer är dåliga affärer!

Prioritet är ett av Sveriges största inkasso- och factoringbolag (man köper fakturor och övertar andra företags fordringar). Förutom IFK Göteborg är man också huvudsponsor för Hammarby Handboll och Redbergslids IK (handboll). Prioritetkoncernen har cirka 80 anställda och ägs av Nils Wiberg. Prioritet Inkasso är också (eller har varit) en stabil kund hos den skandalomsusade banken HQ.

Kopplingen som både Marcus Hankins och Uppdrag Granskning gör mellan gangstergängen och IFK Göteborg förefaller ju däremot som mycket tunn. Det som Prioritet Finans gör har ju ingenting med IFK Göteborg att göra. I alla fall kan inte IFK Göteborg egentligen påverka vad Prioritet gör. Däremot så kan ju klubben få tillgång till pengar som Prioritet eventuellt tjänat på tveksamt vis. Men det är ju inte direkt fotbollsklubbens fel. IFK Göteborgs kopplingar till gangstergäng och kriminella nätverk är i alla i nuläget att bedöma som obefintlig.

Däremot är ju klubben tidigare kopplad till olagligheter genom att anställda i klubben och klubben fifflade med pengar och skatter, något som avslöjades år 2005. Det ledde ledde till att klubbdirektör Mats Persson och kassören Janne Nilsson dömdes till fängelsestraff, för skattebrott och trolöshet mot huvudman med mera. Mats Persson återfinns numera i Gais.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< ÖIS och mutorAIK och stulna pengar >>
Advertisements

One Reply to “IFK Göteborgs kopplingar till den organiserade brottsligheten”

Kommentarer inaktiverade.