Lundin och Ogaden-provinsen

Familjen Lundin äger via sina vanliga Luxemburgbaserade holdingbolag (det är alltså inga stiftelser som DN skriver) Lorito Holdings och Zebra Holdings & Investment oljebolagen Africa Oil och Lundin Petroleum:

Lorito Holding S.a.r.l och Zebra Holdings and Investments S.a.r.l., grundades av Adolf Lundin som avled 2006. Luxemburgstiftelserna hör också till de största ägarna i Lundin Petroleum där Lorito Holding äger drygt 24 procent medan Zebra Holdings har 3,4 procent.

Stiftelsernas innehav i Africa Oil på 14,7 miljoner aktier ”göms” i en större post aktier på totalt 57,6 miljoner aktier. Posten uppges vara kontrollerad av något som heter CDS & Co. Vilka som äger övriga 42 miljoner aktier är dock hemligt. De två Luxemburgstiftelserna hör också till de största ägarna i Lundin Petroleum där Lorito Holding äger drygt 24 procent medan Zebra Holdings har 3,4 procent.

Africa Oil bedriver oljeprospektering i Ogaden-provinsen i Etiopien. Under 2009 ägdes koncessionerna för sökandet efter olja först av Lundin Petroleum men såldes snabbt till Africa Oil. För att finansiera köpet lånade Lundin Petroleum ut pengar till Africa Oil. I Ogaden pågår samtidig ett befrielse/inbördeskrig och provinsen är stängd för utlänningar och journalister. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som nu står åtalade för terroristbrott i Etiopien vill undersöka Lundins engagemang i Ogadenprovinsen och tog sig därför in i provinsen via Somalia. De greps av etiopisk militär tillsammans med en grupp gerillakrigare från ONLF (Ogaden National Liberation Front).

Så när Carl Bildt säger att Lundin inte har några intressen i Ogadenprovinsen är det sant så länge man bara tittar på Lundin Petroleum som bolag. Däremot så har ju ägarfamiljen Lundin intressen i Ogaden via ett annat bolag och Carl Bildts uttalanden framtås därmed som osanna och mindre trovärdiga. Carl Bildt har tidigare suttit i styrelsen för och varit aktieägare i olika oljebolag som ingår i familjen Lundins imperium. Så är det inte idag, men hans nära relationer till familjen Lundin har gjort att många ifrågasätter hans agerande kring de två fängslade svenska journalisterna.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Sjöstedt, Röda Malmö, Moberg, Stig Björne,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements