Lundin aktiva i Etiopien när Carl Bildt satt i styrelsen

Carl Bildt satt i TV-stole hos Skavlan och förnekade att Lundin Petroleum eller Lundin Oil överhuvudtaget hade haft eller har affärer i Etiopien. Det visade sig ganska snart vara en falsk uppgift. Carl Bildt satt alltså och ljög stora delar av det svenska folket rakt i ansiktet. Han fortsatte förneka att Lundin skulle haft verksamhet i Etiopien under den tid som han satt i företagets styrelse. Detta har nu också visat sig vara en lögn:

Men var du med och tog beslut som rörde Etiopien?
– Det får styrelsen eller företaget avgöra exakt när det fattades. Man gick in konkret efter det att jag hade lämnat, men jag utgår ifrån att jag hade diskuterat det innan dess också. Vi tittade hela tiden på ett ganska stort antal optioner i olika delar av världen, det är så man gör.

Carl Bildt slutade i Lundin Petroleums styrelse 18 oktober 2006.

Men Ekots granskning visar att Lundin Petroleum var aktiva i Etiopien redan 2005. Samtidigt som Carl Bildt sitter i styrelsen genomför Lundin en så kallad CSR-studie om Ogaden-provinsen. Det är en studie som undersöker risker för bland annat miljö, säkerhet och mänskliga rättigheter.

Om detta skriver Christine Batruch, som sitter i ledningen för Lundin Petroleum, i tidskriften ”Economics of Peace and Security Journal” 2010. Hon berättar också om det under ett anförande i Grekland 2009.

Carl Bildt ljuger och ljuger. När han avslöjas som lögnare avfärdas detta och så ljuger han igen. När det också avslöjas menar han att det inte påverkar hans trovärdighet när det gäller de fängslade svenskarna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson:

Detta till trots tycker inte utrikesministern att hans trovärdighet i frågan om de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kan ifrågasättas.

– Nej, absolut inte. Jag har suttit i olika företagsstyrelser där jag har varit med och gjort affärer med nästan varje del av världen. Det har lärt mig väldigt mycket, det tror jag medför att jag har bättre möjligheter att hantera olika situationer dessutom.

De två svenska journalisterna var i Etiopien och Ogaden-provinsen just för att undersöka Lundins verksamhet där. Det gör att Carl Bildts agerande i samband med journalisternas fängslande och rättegång i allra högsta grad kan och bör ifrågasättas.

Den arrogante Carl Bildt ljuger och ljuger, men anser ändå att han är trovärdig. Har han iunte alla hästar hemm i stallet eller vad är det frågan om? Tror han att man får göra vd man vill bara för att man är adlig och tillhör överklassen? att man kan ljuga hursomhelst och ändå vara trovärdig. Bildt är närmast en personofiering av överklassens arrogans kan man säga. Det är faktisk bisarrt att han kan behålla sin post.

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements