Säpo och polisen vill göra det man redan gör

Det är uppenbart för alla som är aktiverade i politik på en den yttersta vänsterkanten att både den vanliga polisen och säkerhetspolisen är aktiva på sociala medier, debattsajter och liknande på internet. Nu vill de skaffa sig ett starkare lagligt skydd för denna verksamhet. Säpo har via nätet, på telefon och på annat sätt regelbundet kontaktat människor i samband med saker de endast kan ha fått reda på genom hemlig övervakning och infiltration på nätet. Idag måste man motivera sådant med misstanke om brott, erfarenheten säger dock att man tolkar detta begrepp mycket vitt.

Att ge dem lagliga möjligheter att infiltrera sociala medier, att i hemlighet övervaka för människor på fler sätt osv utan några som helst misstankar om något kommer bara att ge fler falska larm av den typ vi vid det här laget sett tre stycken i Göteborg. Först tre somalier som så småningom friades i rätten, sen ett antal palestinier som brutalt greps och snabbt släpptes då de var helt oskyldiga och just nu tre ungdomar som sitter i fängsligt förvar för vad som sannolikt är helt påhittade uppgifter.

Mer övervakning av oskyldiga människor innebär inte på något sätt att polisen lättare skulle kunna hitta sådana som Anders Behring Breivik (norska säkerhetspolisen hade ju faktisk övervakat honom en längre tid innan dådet men avbrutit denna övervakning) eller Taimour Abdulwahab. Mer övervakning kan inte lösa problem som ytterst bottnar i utanförskap, rädsla, fördomar, förvirrade politiska åsikter osv. Det enda som hjälper på sikt är ett öppnare och mer jämlikt samhälle. Ett samhälle byggt på tolerans och solidaritet. mer övervakning av vanligt folk leder till motsatsen, mer misstänksamhet och ett mer slutet samhälle. Dessutom till mängder av falska gripanden utan att man lyckas stoppa de som verkligen vill utföra terroristdåd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements