Journalist angripen i samband med brottmål

En nyhetsjournalist på Göteborgs-Posten som främst skriver om kriminalitet och brott, Per Sydvik, har hotats och angripits som en följd av en artikel om ett omfattande brottmål. I det aktuella fallet står två bröder åtalade för en lång rad brott, bland annat grov stöld och väpnat rån. Efter att artikeln av Per Sydvik publicerats så blev han uppringd av fler kvinnor som hotade honom:

Redan när Per Sydvik skrev om åtalet i förra veckan hotades han på telefon av en ung kvinna med anknytning till en av de misstänkta. Han uppmanades ”ta bort artikeln”, annars skulle det bli ”värst för dig själv”.

Samma eftermiddag fick han ett nytt hotfullt samtal, nu med två unga kvinnoröster. Han förbjöds att gå på rättegången för då skulle han kastas ut, hette det.

I samband med rättegången blev han hotad igen. Dessutom blev han angripen och trakasserad. När rättegången var över förföljdes ahn av kvinnorna som angrep honom och försökte ta hans arbetsmaterial:

När förhandlingen till slut kunde avslutas för dagen förföljdes Per Sydvik på sin väg till GP-huset av tre kvinnor.

– Jag värjde mig samtidigt som jag började springa, säger Per Sydvik.

De ryckte och slet i den plastpåse i vilken han förvarade domstolshandlingar och anteckningar. Han kastade in påsen över disken i receptionen, en kvinna hoppade då över disken. I tumultet tillkallades vakter som kunde hålla kvinnorna – varav två är i tonåren – tills polisen kom, grep dem och förde bort dem för förhör.

Den här typen av agerande är naturligtvis ytterst allvarligt och hör inte hemma i en rättsstat. Som tur var är det ovanligt och jag utgår från att kvinnorna har åtal att vänta för en rad brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements