Nato avslutar Libyen-insatsen

Nato har meddelat att man vid månadsskiftet kommer att lämna Libyen och avsluta insatsen till stöd för upproret. De farhågor som uttrycktes av en hel del människor om att upproret i Libyen efter att det fått stöd av Nato-bombningar skulle övergå i en ockupation av Libyen från imperialismens sida har därmed kommit helt på skam. En stor anledning till detta är naturligtvis att det nationella övergångsrådet (NTC) i Libyen hela tiden varit klar motståndare till marktrupper från Nato.

Att Nato lämnar innebär dock inte något sätt att problemen i Libyen är över. Det kommer att vara stora svårigheter när man nu måste skapa helt nya demokratiska strukturer, helt nya maktstrukturer i ett land som helt skanar demokratisk traditioner och demokratisk erfarenhet. Å andra sidan kan man också se det som positivt. I motsats till fallet i Tunisien och Egypten så är den gamla makteliten borta, de gamla maktstrukturerna upplösta och man kan börja från början med ett nytt uppbygge av ny strukturer, av en ny stat, av en förhoppningsvis demokratisk stat.

Intressant?
Bloggat: K & Å, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements