Det går utför med terrorismen i Europa

Flertalet terroristbrott i Europa utförs av nationalistiska och separatistiska grupperingar som exempelvis de baskiska ETA och Taldes Y/SEGI, korsikanska FLNC och nordirländska Real IRA eller Continuity IRA. De flesta terroristdåd utförs också i dessa länder, dvs Spanien, Frankrike och Storbritannien.

ETA har dock beslutat att lägga ner vapnen för gott och en ledande företrädare för Real IRA, Michael Campbell, greps 2008 av polis efter 4 års arbete med att gillra en fälla. Nu har han dömts till 12 års fängelse. Journalister och rubriksättare som skrivit om det hela envisas dock med att blanda ihop Real IRA med IRA. Det är inte samma sak. IRA har sen länge lagt ner vapnen men istället har ett par små utbrytargrupper fortsatt.

Den europeiska terrosimen tycks alltmer bli en marginell företeelse och vi får väl hoppas att den nuvarande nyliberala privatiserings- och nedskärningspolitiken inte väcker liv i den igen. Tyvärr finns det tecken på det i framförallt Grekland där det under senare år genomförts ett antal terrordåd med tydlig vänsterprägel och i protest mot kapitalets härjningar. Även högerextrema terrordåd har skett i exempelvis Ungern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Det går utför med terrorismen i Europa”

Kommentarer inaktiverade.