Knarklangning utanför affären

Utanför affären i centrala delen av i staden hänger alltid ett ungdomsgäng, ett gäng med unga män och tonåriga pojkar. Utanför en butik. Högljudda och störiga, alltid kommenterande de som går förbi. Öppet hanteras hasch och öl. Det säljs och brukas på platsen. Många undviker att gå förbi, tar omvägar för att slippa konfronteras med gänget. Om det någon gång dyker upp några från grannorten så körs de bort med glåpord hot och/eller våld. En fritidsgård fanns några kvarter bort. Detta utspelade sig på 1970-talet i min dåvarande bostadsort Stenungsund. Jag var en i ungdomsgänget.

Vårt agerande då, vad vi gjorde och hur folk uppfattade oss är faktiskt i stort sett identiska med hur det rapporteras från Rasmusgatan i Seved i Malmö nu. En större stad, förmodligen högre arbetslöshet bland de unga männen, men ändå så lika. Haschlangning, kanske också kokain, sker helt öppet. Sprit och öl lyser dock med sin frånvaro vad det verkar. En fritidsgård finns några kvarter bort. Allt verkar var samma som i Stenungsund på 1970-talet. Ingen egentlig skillnad.

En skillnad var dock att det då inte fanns några journalister som var intresserade av att skriva om oss.

Så det har knappast med invandring att göra som Ilmar Reepalu delvis hävdar. Inte heller är arbetslöshet en tillräcklig förklaring även om det finns ett samband mellan arbetslöshet och brottslighet. Orsakssammanhangen är komplicerade och lösningarna är komplicerade.

Förenklade förklaringsmodeller och förenklade lösningar som utvisning av brottslingar hjälper knappast. I själva verket kan det senare göra saker och ting värre. När USA utvisat kriminella till Mexico och Centralamerika har grunden lagts för den nuvarande extrema våldssituationen i området och är ökat knarkflöde in i USA på grund av upparbetade kontakter mellan länderna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Axel Welton

  Det mest beklagliga är egentligen att journalisterna bara tittar fram när sånahär ungar gör problem. Min gamla gymnasiekamrat, en invandrarkille från Rosengård, doktorerar just nu i nationalekonomi vid Harvard University, efter toppbetyg från Lunds universitet. Han är en mycket skarpare samhällsanalytiker än alla våra politiker och journalister, garanterat.

  Men varför skriva om honom? Vi har ju laserturken.

  • Som du säger, det positiva rapporteras sällan. Det går ju faktiskt bra för de allra flesta.

   Det är helt befängt alltihop. Ungdomsgäng är inget nytt. Det har alltid funnits och under vissa perioder kan det bli som på Rasmusgatan. Det kommer att gå hyfsat för de flesta i gänget på Rasmusgatan också. Några kommer det förstås att gå illa för på samma sätt som det gjorde det för en del av mina ungdomskompisar.

   Men det intressant att gängen och ungdomsoroligheter i Malmö rapporteras flitigt i riksmedia medan motsvarande händelser i Göteborg (där det är vanligare) sällan rapporteras i riksmedia. En av de bidragande anledningarna till det är som jag ser det att det i stort sett alltid också finns svennar (om inte så finns det istället nån finne) med i Göteborg när det blir stökigt. Det går då inte längre att koppla det till invandring.

 • Henric Denzler

  Tack för ett viktigt blogginlägg! Fler såna här historier som ger ytterligare perspektiv på ungdomar och brottslighet, behöver lyftas fram. Det är bara att beklaga att medierna inte är bättre på att belysa frågan ur fler synvinklar.