Ryssland är Europa

Boknytt
Ryssland – En europeisk civilisationshistoria
Kristian Gerner
Historiska media

Ryssland är Europa

Reformationen för 500 år sedan skapade en europeisk kulturklyfta mellan ett german-protestantiskt norr och ett latin-katolskt söder. För 1000 år sedan uppstod en liknande klyfta när ortodoxa kristna bröt med påvedömet. I själva verket en civilisationsklyfta mellan europeisk civilisation i väster och rysk-slavisk-ortodox civilisation i öster, menade statsvetaren Samuel Huntington.

Precis motsatt tes driver historieprofessorn Kristian Gerner i sin bok, som vill avexotisera vår förståelse av det ryska. Visst fanns en auktoritär mongol-tsarist-ortodox rysk särväg som urartade i totalitär stalinism. Men det fanns ju också en auktoritär tysk särväg som urartade i totalitär nazism. Ryssland är således i grunden en integrerad del av Europa.

Gerner är en kunnig men dock borgerlig historiker. Därför kan han varken förstå eller förklara Stalin-tiden som en ny härskande överklass vid makten.

Hans Norebrink

Läs mer: Axess, SVT, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements