Kinas statskapitalism brädar västvärlden

Boknytt
Kina – Den nygamla supermakten
Klas Eklund
SNS Förlag

Kinas statskapitalism brädar västvärlden

Gammelliberalismen dog i depressionen. Sedan följde keynesiansk statsreglerad kapitalism fram till 1980, då 30 år av global nyliberalism tog vid. Nu är västvärlden i kris medan statskapitalismen i Östasien – främst Kina – har en häpnadsväckande, historiskt unik ekonomisk tillväxt. Asiens århundrade har börjat.

Om detta skriver ex-maoisten, ekonomen och bankmannen Klas Eklund kunnigt och medryckande. Han blundar inte för den ekonomiska framgångens skuggsidor; partidiktatur, korruption, maktmissbruk, absurd ojämlikhet, miljöförstöring, usla arbetsförhållanden, låga löner, arbetare och bönder utan rättigheter.

Maoismens misslyckande bäddade för dagens nya överklassvälde där partibyråkrater och privatkapitalister växer samman till en och samma sociala elit. Andra utvecklingsländer – härjade av nyliberalismen – ser nu Kinas auktoritära statskapitalism som en alternativ moderniseringsväg.

Hans Norebrink

Läs mer: EX, Kollega, Sydsvenskan, SVD, GP1, 2, 3, DN1, 2, SVD1, 2SVT, VA, AV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements