Terrorkriget försvagar USA

Boknytt
Ni har klockorna – Vi har tiden
Lennart Pehrson
Albert Bonniers Förlag

Terrorkriget försvagar USA – Imperie på fall 10 år efter 11 september

Ett decennium av krig mot terrorismen har inte gjort USA starkare. Tvärtom är dess ställning som supermakt hotad – politiskt, ekonomiskt, militärt och kulturellt. Det menar Lennart Pehrson, bosatt i New York sedan 1984 och mångårig korrespondent för ledande borgerliga tidningar i Sverige.

I sin djuplodande nutidshistoriska bok ”Ni har klockorna Vi har tiden – USA tio år efter 11 september” redogör han detaljerat och heltäckande (ibland pratigt) för hur den politiska fixeringen vid terrorhotet underminerat USAs gamla roll som 1900-talets ekonomiska jätte och globala ledarnation. På allvar hotar ”imperial overstrech” – liksom andra imperier som fallit har landet inte längre råd med krigskostnaderna för att upprätthålla sin världsdominans.

De tröstlösa krigen i Irak och Afghanistan (USAs längsta) tröttar ut hemmaopinionen. Det är mycket tvivelaktigt om de kommer att leda till frihet och demokrati som propagandan hävdar – eller ens gynna USAs strategiska och oljeintressen. Frågan är om USA någonsin mer kommer att strida med marktrupper utomlands.

Krig och terrorbekämpning kostar helt enkelt för mycket för ett USA drabbat av finanskris och ekonomisk nergång. Tortyr, hemliga fängelser, Guantánamo, islamofobi, brott mot de mänskliga rättigheterna, megakontroller vid gränserna, växande nationell säkerhetsapparat, ny maccartyism som drabbar araber och muslimer, civila offer utomlands, ökad främlingsfientlighet (ingen större skillnad med Obama) kostar också på i nationell självbild och anseende i världen.

Avindustrialisering, bostadsbrist, arbetslöshet, överkonsumtion, gigantiska låneskulder till Kina, växande statsskuld, ökande klyftor mellan rika och fattiga gör att amerikanerna tvingas fokusera på de inrikespolitiska problemen. Inte sällan skylls de på Kina som tornar upp sig som detta århundrades nya supermakt – som en fruktad konkurrent och alternativ samhällsmodell.

USA har sett sig som unikt och överlägset, urvalt av Gud och ödet att ständigt segra och expandera, med ett överlägset politiskt och ekonomiskt system, med löftet om ”den amerikanska drömmen” (blir rik) som lockelse för sina medborgare, och som magnet för ständigt nya invandrare (man inte längre vill ha). Men nu visar sig Kinas diktatoriska statskapitalism vara en än mer ekonomiskt dynamisk samhällsmodell.

USA kan inte ens samla sig för att möta de allt talrikare naturkatastroferna (som Katarina) eller förnya sin föråldrade infrastruktur som vägar/broar – och utbildning. Medborgarna vill behålla välfärd de vant sig vid, men de vill helst inte betala skatt. Den giftiga politiska polariseringen mellan republikaner och demokrater försvårar överenskommelser om sjukvård och statsskuld.

Missnöje, hat och konspirationstänkande sprider sig i USA. Vem bär skulden till allt som går fel? Ett allt vanligare svar är staten (den historiska syndabocken i detta land), samtidigt som såväl eliten som folket ömsom ropar på staten, ömsom predikar individ-, frihets- och marknadsfundamentalism. Ambivalens och hyckleri.

Lennart Pehrsons kunniga och sammanfattande (ibland väl redovisande) bok ger en pessimistisk bild av en supermakt på dekis. Med neokonservativa auktoritära tendenser. Splittrat och bittert. Oförmöget att mejsla ut en väg framåt. Ett Rom i förfall som tiden har gått förbi.

Hans Norebrink

Läs mer: DN, SVD, Kulturen, Dagens Bok, VF, Sydsvenskan, SR, GD, ArbB, NSK,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements
  • Daniel Bergqvist

    ”för ledande borgerliga tidningar i Sverige.”

    Suck…somliga anser tydligen det mer intressant att omnämna icke namngivna tidningars politiska färg än att uppge var han faktiskt varit verksam. Om det finns borgerlig press är inget axiom, men tack för ett politiskt neutralt boktips! 🙂