Backar den grekiska regeringen för det internationella kapitalet?

Efter månader av protester mot nedskärningar, mot att vanligt folk ska betala överklassens skulder så pressades den grekiska regeringen till att utlysa en folkomröstning om krispaketen. Skulderna har uppstått som ett resultat av fiffel, spekulation och korruption, som ett resultat av en överklass som bara tänker på att berika sig själv, av banker som inte tänker längre än näsan räcker och på grund av kortsiktig vinstjakt. Det finns ingen anledning till att vanligt folk, arbetare och fattiga ska var med och betala sådana illegitima skulder.

Men det tycker storkapitalet, den internationella kapitalismens representanter i form av ledande politiker i hela Europa. De vill att vanligt folk ska betala, de vill att Grekland ska följa i Lettlands fotspår istället för i Islands och Argentinas. Därför utövar man kraftiga påtryckningar grekiska politiker för att stoppa folkomröstningen och tvinga igenom privatiseringar och nedskärningar mot det grekiska folkets vilja. Allt för att bankerna ska klara sig på bekostnad av det grekiska folket. Allt för att det internationella kapitalet, de rika, borgarklassen ska klara sig på arbetarklassens och de fattigas bekostnad. Vissa tecken tyder på att påtryckningarna kan lyckas och att folkomröstningen ställs in.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Men det är faktiskt inte säkert att det kommer att gå ändå. Som Peter Oborne säger: redan Karl Marx påtalade att ett ekonomin alltid triumferar över politiken.

  Även Pagrotsky på Studio 1 idag påpekar att det som händer nu är ju PRECIS vad nej-sidan sa.

 • Daniel Bergqvist

  /*borttaget*/ #AS
  Vi vet ingenting om bakgrunden till premiärministerns icke förankrade utspel om folkomröstning. Inte ens hans närmaste medarbetare visste om något. Vad vi vet är att ledaren ligger pyrt till, såväl i opinionen som i parlamentet. Förslaget om folkomröstning kan därmed betraktas som ett misslyckat försök till sympati. Många greker ser folkomröstningen som påtvingat ansvarstagande, att bollen ligger hos dem. 

  Givetvis hade det varit bättre för Grekland, på kort sikt, att lämna euron. Många ser dock euron som lika självklar som moussaka och fetaost. Unga, medvetna och välutbildade, ser euron som självklar i deras vardag. Kopplingen till euro och eu är viktig både för deras karriär och välstånd. 
  Det är däremot viktigt att komma till skott med skattemoralen, korruptionen och pensionsåldern. Dessa problem finns i alla led, i alla inkomstgrupper. Hoppas Grekland kommer på fötter igen, om inte annat lär det bli billigt för oss att turista där! God mat har de också…