Fientligt om Lenin

Boknytt
Hélène Carrère d’Encausse
Lenin
Ersatz bokförlag

Fientligt om Lenin

Lenin hade en rysk-svensk-tysk-judisk-mongolisk bakgrund. Men det var förstås inte därför han hade en nydanande teoretisk insikt om det nationellas betydelse. Denna 600-sidors biografi visar också på hur nationssolidaritet (släktskapsaltruism) gång på gång övervinner den klassolidaritet (ömsesidighetsaltruism) vänstern vill poängtera.

Historikern och författaren är uppvuxen i en landsflyktig kontrarevolutionär rysk familj, vilket förklarar hennes uppenbara fientlighet mot personen Lenin. Annars är det väldigt detaljerat och kunnigt. Den ryska revolutionen gick fel från början med diktatur. Ur Lenin/Trotskijs åsiktsförtryck växte Stalin/Maos ännu värre brutalitet.

Hans Norebrink

Läs mer: EX, SVD, Marxistarkiv, Kulturen, KB, Axess, Sydsvenskan, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements