Hackare får mexikansk maffia att backa

Mexico har världens våldsammaste gangsterkarteller. I ett krig om kontrollen över den lönsamma knarksmugglingen till USA dödas tusentals människor varje år. Många helt oskyldiga, människor som på olika sätt försökt bekämpa de mexikanska knarkkartellerna. Samtidigt är Mexico otroligt korrumperat, många poliser, fångvaktare, politiker och offentliga tjänstemän står på kartellernas lönelistor. Poliser deltar i gangsterkrigen och mördar på beställning. andra våldsamma grupperingar inom kartellerna är tidigare militärer osv. Kartellerna har varit mycket svåra att bekämpa med andra ord.

Några som nu dock lyckats med att få en kartell att backa är hackarorganisationen Anonymus. De som backade var Zetas, just den organisation som består tidigare poliser och militärer och som tjänstgör som väpnad arm åt en av kartellerna, Gulfkartellen. När Zetas kidnappade en medlem i Anonymous så tvingades gangstergänget till sluta att backa:

Anonymous är ett globalt löst sammansätt nätverk som stått bakom hackerattacker mot såväl myndigheter och kommersiella företag på olika håll i världen, bland annat mot den australiensiska regeringen 2010 och mot franska Luis Vuitton tidigare i år.

När det blev känt att Zetas kidnappat en Anonymous-medlem gick hackarna till attack – och ställde som ultimatum mot de mexikanska gangstrarna att man på internet skulle publicera namn och information om personer – journalister, poliser, vanliga civila och så vidare – som stöder kartellen ifall inte den kidnappade släpptes fri.

På lördagen visade det sig att knarkbaronerna böjt sig inför hotet om att få sina medhjälpare uthängda, och arresterade. Latinamerikanska medlemmar i Anonymous skriver, enligt nyhetsbyrån Reuters, på en av nätverkets bloggar att den kidnappade släppts fri: ”Vi kan uppge att även om han är blåslagen så lever han och har hälsan”.

Men frågan är hur mycket det är värt. Zetas har lovat att bestraffa den kidnappades familj om Anonymous ändå publicerar uppgifter om kartellerna. Något som ju innebär att de mexikanska gangstrarna ändå kan ha avgått med segern och även lyckats tysta hackarnätverket. Hur det blir med det återstår att se.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements