DDR är ingen het fråga men alla Stasi-arkiv borde öppnas

Birgitta Almgren som gett ut en bok om Stasis verksamhet i Sverige har anklagats för att det finns risk att oskyldiga lämnas ut genom hennes bok. Så är det säkerligen för varken hon eller nån annan har haft tillgång till allt material som finns om Stasi-agenter i Sverige. Säpos arkiv innehåller med all sannolikhet en stor mängd uppgifter om människor som inte alls gjort sig skyldiga till något som helst brott eller ens någon form av spionage. Det vanliga med Säpos arkiv, akter och filer (att döma av de akter som lämnats ut till tidigare övervakade) är ju att det innehåller en massa trams om oskyldiga människor så det är säkert så i detta fall också. Men jag är ändå för att arkivet öppnas. Det blir då lättare för folk att vis att de är oskyldiga.

Villv i dessutom se vilka som kanske är verkligt skyldiga så borde naturligtvis även andra underrättelsetjänsters arkiv vad det gäller Stasi öppnas. Även sådant som CIA och andra US-amerikanska underrättelsetjänster har.

Den svenska regeringen vill dock inte öppna Säpos arkiv och man kan tänka sig att ingen i nåt annat land vill öppna några arkiv heller. I alla fall inte än. Problemet är kanske att arkiven skulle avslöja saker, inte bara om Stasi i Sverige, utan om vilka människor i Sverige som arbetat med olaglig verksamhet för SÄäpos räkning, för CIA:s räkning osv. I alla fallen finner jag det sannolikt att de partier som har det smutsigaste förflutna är just det parti som dominerar dagens regering, moderaterna, och det parti som dominerat de flesta regeringar i Sverige under hela 1900-talet, socialdemokraterna. Därför blir det inga öppnade arkiv i Sverige.

I slutet av sitt debattinlägg i DN om öppnade CIA-arkiv menar Almgren att DDR blivit en het och infekterad fråga i det svenska samhället. Så är det förstås inte. De flesta skiter högaktningsfullt i frågan. Möjligen är det en het fråga för henne, ett gäng forskare och ett antal kommunisthatare, men inte för så många fler.

Intressant?
Bloggat: Progressiva USA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Du blandar ihop saker här. För t.ex. Torsten Leander hade det naturligtvis varit fördelaktigt att få sina arkivuppgifter offentliggjorda, detta eftersom han redan hade drabbats av en sanktion som han därmed hade kunnat försvara sig mot.

  För den likaså enskilda personen Birgitta Ersson som ej mig veterligen varit drabbad av några sanktioner finns det ju inget att vinna på att skvaller (alt. korrekta uppgifter) offenliggörs, och så länge staten inte avser att åtala henne finns det ju ingen anledning att släpa fram henne i offentligheten. Hon borde själv få avgöra om hennes akt ska offentliggöras eller ej.

  Ulf Bjereld beskriver detta bra, ”Om skillnaden mellan att granska makten och att granska medborgarna”

  http://ulfbjereld.blogspot.com/2011/11/oppna-stasiarkiven-om-skillnaden-mellan.html

 • Enligt Töllborg finns Leanders akt i Töllborgs bok. jag har inte lästa boken, men det hänvisas till akten i bland annat Fib/Kulturfront. Därför var jag tidigare säker på att den var offentlig och publicerad. Men Töllborg säger också att den aldrig begärts ut av Leander. Nån förklaring till motsägelsen har jag inte fått.

  http://fib.se/fib_1/leander.html

 • Pingback: DN kräver öppenhet för mer än Stasi och en interpellation om Rosenholz | Tankar om IB()

 • Och vad ska man göra med de nya hemliga arkiven då, med all den information om landets bloggare och oliktänkande som febrilt samlas nu? Din blogg bland andra, den är väl ett hot mot rikets säkerhet!?

  • Jag kan inte se min blogg som ett hot mot rikets säkerhet. Jag tror inte Säpo gör det heller. Däremot tycks de se på mig som ett hot. Ett förslag på lösning av det problem du tar upp är att Säpo och MUST upplöses. De verkar ju ofta göra mer skada än nytta.

 • Sverige måste ju ha en säkerhetstjänst. Det finns faktiskt terrorister om du nu missat detta faktum.