Pauli – klädestillverkare och skeppsbroadel

Del 9 av 17 i serien Skeppsbroadeln

Niclas Pauli (1649-1710) invandrade från Schleswig till Stockholm och köpte år 1678 en malmgård på Södermalm som kom att kallas Paulis malmgård. Han ägde ett klädesföretag med färgeri och ylleväveri. Han var gift med Elisabeth König (troligen från den i Ostindiska kompaniet senare verksamma familjen König). Huruvida han var släkt med adliga ätten Pauli som härstammar från en Zacharias Pauli som kom till Sverige år 1608 som en protestantisk politisk flykting från Österrike är okänt.

Efter Niclas Paulis död 1710 övertog sonen Christopher Pauli (1678-) gården och rörelsen, efter honom följde Christophers söner Johan Pauli d.ä. (1714-74) och Nicolaus Pauli d.ä. (1714-81). Christopher Pauli var gift med Sarah Bedoire (1690-). Christopher Paulis dotter Maria Elisabeth Pauli (1715-43) var gift med den rike grosshandlaren Abraham Arfwedsson (1698-1778).

Nicolaus Pauli d.ä. var gift med Maria Küsel (1719-78). Deras dotter Sara Elisabeth Pauli (1744-1821) var först gift med kusinen Baltzar Nettelbladt (II) (1730-84) och efter hans död gifte hon om sig med hans svåger Joachim Brandenburg. Johan Pauli d.ä. var gift med Anna Worster (1725-74), dotter till Samuel Worster och Margaretha Luther, en släkting till Martin Luther. Den yngre brodern Carl Christopher Pauli (1718-94) var gift med Sara Worster, en syster till Anna Worster. Carl Christopher Pauli var stadsmäklare.

Nicolaus Pauli d.ä. blev en förmögen man bland annat på grund av att han var spinnhusdirektör. På den posten efterträdde han Hinrich Hahr. Han byggde ut malmgården på Söder rejält. Hans son Niclas Pauli d.y. (1742-1812) köpte gården 1776 och förskönade den ytterligare både in- och utvändigt. År 1767  köpte Nicolaus Pauli d..ä. också ett hus på Skeppsbron 26 som han lät bygga om. Huset kallas idag Pauliska huset.

Niclas Pauli d.y var gift med Lovisa Frederika Wertmüller. Genom henne och hennes bror Adolf Ulrik Wertmüller fick han kontakt med Johan Tobias Sergel (1740-1814) som blev hans vän. Niclas Pauli d.y. och hans bror Johan Christoffer Pauli (1743-1823) grundade firman Pauli & Co. År 1796 var Niclas Pauli tvungen att sälja malmgården på Söder och 1799 gick han i konkurs. Han var delägare i Västindiska kompaniet och dessutom drev han bankirverksamhet. Bland dem som drabbades av konkursen fanns skulptören Sergel och August Strindbergs farfar Zacharias Strindberg. Firman Pauli & Co fortsatte dock och övertog 1803 verksamheten från firman Wahrendorff & Co. Den siste innehavaren av handelshuset, Carl Fredrik Pauli, dog 1860.

Jurgen Müller köpte huset på Skeppsbron av konkursboet. Han var kommerseråd och ägnade sig åt järnexport och import av salt. Han ägde Woxna Bruk, Galtströms bruk och Iggesunds bruk. Han var också delägare i Trollhätte och Göta kanal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Hebbe – rik grosshandlarfamilj i StockholmBjörkman – inte som skeppsbroadeln men ändå samma skrot och korn >>
Advertisements

3 Replies to “Pauli – klädestillverkare och skeppsbroadel”

Kommentarer inaktiverade.