Caremas ägare har kopplingar till familjen Kamprad och Gotlandsbolaget

Skandalbolaget Carema Care vars äldreboenden tycks vara av mycket dålig kvalitet med vanvård av de äldre som en följd av alla brister ägs av ett företag vid namn Ambea. Ambea ägs i sin tur av riskkapitalbolagen Triton Advisers (ibland Triton Private Equity  eller Triton Capital) och KKR. Private Equitybolag har fonder som andra investerare kan placera sin pengar. Syftet med dessa fonder är att få så stor avkastning (vinst) som möjligt på så kort tid som möjligt.

Private Equity-bolagen satsar ofta i företag som privatiseras och som har offentlig finansiering på något sätt. Genom nedskärningar av personal och besparingar när det gäller material och underhåll skapar man sedan vinster på kort tid. Detta gäller inom kollektivtrafiken, äldrevården, sjukvården såväl som inom apoteksbranschen. Dessa vinster görs ännu större genom att man lägger upp verksamheten på så sätt att ingen skatt behöver betalas nånstans. Offentliga medel som alltså betalats av oss alla som bor i Sverige hamnar alltså rakt i i fickorna på ett delägarna och de anställda i Triton och rakt i fickorna på de som investerat i fonderna. Skattefritt.

Bland de som investerat/investerar i Tritons fonder märks CPP (statlig kanadensisk pensionsförvaltare) familjen Kamprads Inter Ikea och de tyska bankerna Sal. Oppenheim och KfW. Partners, delägare och anstälda i Triton är en rad personer med anknytning till olika småföretagarfamiljer i Sverige:

Triton är ett tyskt riskkapital­bolag, men bakom finns flera Londonsvenskar. Dit hör Peder Pråhl, Björn Nilsson – son till Gotlandsbolagets huvudägare – och Lars Frankfelt, tidigare ekonomidirektör på Kinnevik.

Triton äger 50 procent av Ambea, det bolag som i sin tur äger Carema. Tritons administration ligger i skatteparadiset Jersey i Engels­ka kanalen.
Triton har bidragit med två medlemmar till Ambeas styrelse: Magnus Lindquist och Thomas Tarnowski.

Lindquist bor i Stockholm. Det gjorde också den 35-årige danske medborgaren Tarnowski fram till i våras när han flyttade till London, till exklusiva King’s Road i Chelsea.

Det finns ingen offentlig inkomstuppgift på Tarnowski, men Magnus Lindquist deklarerade för en inkomst 2009 på 4,5 miljoner kronor. Hans deklaration för inkomståret 2010 är ännu inte offentlig.

Peder Pråhl är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm i en familj i skobranschen. Familjeföretaget hade agenturen för flera utländska märken, bland annat US-amerikanska Dexter, men också egna märken som Vagabond. Medan brodern tog över firman lämnade Peder Pråhl tidigt Sverige och tog examen vid ekonomiskolan Wharton i USA. I början av 1990-talet arbetade han med fusioner och förvärv vid investmentbanken Morgan Stanley i New York. Men så småningom flyttade han till London och startade Triton. Idag är han skriven i skatteparadiset Jersey.

Det tycks också som om Peder Pråhl kan ha kopplingar till andra bolag med namnet Triton, exempelvis Triton Pacific Capital Partners. Det sistnämnda är ett US-amerikanskt riskkapitalbolag med ett antal investeringar inom vårdsektorn. I Triton Pacific Capital är också andra personer med koppling till Sverige aktiva, exempelvis Fred Thiel (säkerligen från den tidigare finansfamiljen Thiel)

En annan Londonsvensk i Triton-kretsen är Björn Nilsson. Han är son till Gotlandsbolagets huvudägare och starke man under många år, Eric D Nilsson, och sitter själv i rederiets styrelse. Dessutom var han ungdomsvän till Peder Pråhl.

Enligt tidningen Affärsvärlden är även Lars Frankfelt, före detta ekonomidirektör på Kinnevik, verksam i bolaget. I Norden leds Tritons aktiviteter av den tidigare Custosdirektören Jan Åkesson. Han är utbildad på Handels i Stockholm men var också han en termin på Wharton i USA. Efter studierna började han på konsultfirman McKinsey men följde med Christer Gardell därifrån till Custos när denne blev vd där. Ytterligare personer med koppling till Triton är Tomas Meerits (liksom Jan Åkesson har han tidigare också varit medarbetare tilL Christer Gardell)  Lars Österberg och David Graus. Lars Österberg var som tidigare aktiv i företaget Keystone Advisers.

KKR är ett stort US-amerikanskt riskkapitalbolag som kontrolleras av Henry Kravis och George Robert  som också var med och grundade det:

Den andra halvan av vårdkoncernen ägs av den amerikanska jättekoncernen KKR. Två av koncernens grundare, kusinerna Henry Kravis och George Roberts, är kvar i firman. Deras andelar var i fjol somras värda 800 miljoner dollar var, enligt tidningen Financial Times – motsvarande 5,3 miljarder kronor var.

KKR specialiserar sig på att genom hög belåning köpa upp bolag, omorganisera eller stycka dem, för att sedan sälja med vinst. Affärerna betalas med en sannolikt betydande del lånade pengar. När Triton och KKR i fjol köpte Carema Holding – det som i dag är Ambea – för 850 miljoner euro, drygt 8 miljarder kronor, finansierades affären enligt uppgifter i tidningen Finan­cial Times till hälften genom lån.

KKR bidrar också med två ledamöter till Ambea: Dominic Murphy och Henrik Kraft.
Det var det brittiska riskkapitalbolaget 3i som sålde Ambea till Triton och KKR. Det bolaget köpte i sin tur den dåvarande Caremakoncernen 2005. 3i har en nordisk avdelning, 3i Nordic. Där sitter två nyckelpersoner som ansvarade för att koncernen såldes till Triton och KKR: Gustav Ecorcheville och Tomas Ekman.

Vårdkoncernen Ambea har totalt 10 300 anställda i tre dotterbolag, Carema Care, Carema Healthcare och Mehiläinen. Mehiläinen driver läkarcentraler, vårdcentraler, äldreboenden, hemtjänst och sjukhus med mera i Finland. Carema Healthcare bedriver sjukvård i Sverige och Carema Care bedriver äldreboenden och liknande verksamhet i Sverige och Norge. Ambea är Norden största privata sjukvårdsföretag.

Läs också: Sjukvårdsprofitörerna, Triton – ett hemligt riskkapitalbolag, Privat vård  vanskötsel och fusk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

15 svar på “Caremas ägare har kopplingar till familjen Kamprad och Gotlandsbolaget”

  1. Det är det här samhället DN lobbat för.. ja, hur länge som helst. Sälj ut och låt marknaden ta över ”för ökad konkurrens och VALFRIHET”. Det är ju så bra för kunderna.. Vad är de försöker med nu, när de plötsligt börjar granska? Var DN tidigare helt aningslösa och svalde sina egna beten om den perfekta lösningen? Med privat ägande av välfärd, infrastruktur och andra viktiga samhällsfunktioner?

    Legaliserad maffiaverksamhet är vad det handlar om. Samtidigt publicerar DN, dag efter dag sina staplar om ’vem som har störst förtroende att leda det här landet’.’ Vilken finansminister har du störst förtroende för?’ osv. Håller de på att syna sin egen bluff??

  2. Ja, har jobbat för det där skitbolaget. 2 fasta på tungt mentalt tunga patienter. Så kommer två kostymnissar och beslutar att dra ner tjänsterna. Puckon…

  3. Om
    Caremas vanvård misshandel: Att medvetet sko sig på våra gamlas lidande
    och helvete sin sista stund på jorden- vem väcker åtal? Kommer ägarna
    undan åtal med totalt näringsförbud finns inte någon rättssäkerhet i
    detta land!!! 

  4. Det var snyggt benat upp, ägandet i Carema, intressant läsning!

    Jag kan inte låta bli att tycka att det är synd, att politikerna är så tröga/mesiga (som vanligt). Först när privatiseringar drogs igång ordentligt (minns inte år – men det var Göran Perssons ministär) så kunde man inte ta sig ork/vilja/mod till att skriva ordentliga avtal och regelverk, så att den typ av skit som Carema nu håller på med, vore omöjligt, och sen nu de senaste åren, när skandalerna gör sig påminda, så är det också för lamt/tamt. Fram med nya relevanta lagar på området!

    Privat vård kan vara suverän, och många gånger bättre än offentlig, MEN det kräver i dagsläget god vilja – ärliga intentioner – passion för sitt arbete från de som äger/driver vården, för regler och ramverk förhindrar inte att dem som är ”oärliga” med sitt intresse för att driva privat vård, från att ha som enda mål – tjäna så mycket pengar som möjligt, och det är här det stora felet ligger!!

    Det ska gå att driva högkvalitativ privat vårt och tjäna lite pengar på det, typ 3-4% vinst, men det ska icke gå att driva dålig privat vård – och tjäna pengar på det. Det ska banne mig avtalen med företagen omöjliggöra!!

    1. Det går inteatt skydda sig med lagstiftning mot vanvård. Så länge man tillåter vinst i vården så kvarstår problemet. En fungerande kontrollapparat skulle innebär en extrem byråkrati och högre kostander för vården än vi nånsin haft. Privat vård är alltid dyrare i slutändan (USA är ett mycket bra bevis för detta). För alla vanliga människor och för skattebetalarna.

Kommentarer är stängda.