IK Invest och Attendo – vanvårdsbolag i äldreomsorgen

Del 6 av 9 i serien Vårdprofitörerna

Vid sidan av Carema som just nu är inblandade i en skandal kring vanvård av äldre så finns det ytterligare ett mycket stort privat bolag i Sverige. Detta bolag, Attendo, ägs enligt den egna hemsidan till 78% av ett företag vid namn Augustus International. Om detta bolag finns inget att finna på Internet, för jag antar att det inte är ett asiatiskt möbelföretag som äger ett svenskt vårdföretag. Knappast heller ett US-amerikanskt eller brittiskt klädföretag. Resterande andel i Attendo ägs enligt hemsidan av Intermediate Capital Group, Varma (finskt försäkringsbolag), Attendos styrelse, ledning och medarbetare.

På hemsidan för IK Invest, ett av de större riskkapitalbolagen som är verksamma i Sverige och som kontrolleras av svenskar, står det emellertid att IK Invest äger Attendo. IK Invest köpte Attendo år 2007 från företagen Bridgepoint (riskkapitalbolag), Mexab and Säki (familjen Douglas). I Attendos styrelse ingår en rad personer från IK Invest, Helen Stjernholm, Gustav Öhman och Detlef Dinsel. Däremot hittar jag ingen med anknytning till nåt företag med namnet Augustus International.

Antingen ljuger man på Attendos hemsida om vem ägaren till företaget är eller så kanske det är så att IK Invest precis sålt Attendo och att Augustus International bildats just för det köpets skull. Enligt Dagens Industri så är dock inte attendo sålt utan IK Invest funderar på att köpa företaget och Wallenbergkontrollerade Aleris uppges vara en tänkbar köpare. I så fall måste väl vi anta att Augustus International är ett namn som används på någon av IK Invests fonder eller bolag och det verkar var sanningen enligt ett reportage som Kalla Fakta gjorde för några år sen (och den slutsats man kan dra av IK Invests hemsida).

IK Invest är precis som andra riskkapitalbolag av private equity-typ organiserat så att fonderna är registrerade i skatteparadis och sedan finns det skötselbolag som sköter fonderna i lite olika länder. Dessa företag ägs av olika medarbetare i företagen, ofta kallade partners.

De som investerar i fonderna är rika kapitalplacerare, andra fondbolag, pensionsförvaltare, pensionsfonder och banker. I motsats till fallet med Triton som äger Carema redovisar IK Invest en del av sina investerare helt öppet. Bland nordiska investerare märks Länsförsäkringar, Orkla, SEB, Skandia, Tapiola samt Varma, bland europeiska Finama/Quartilium, Aviva, Pantheon, Partners Group, Standard Life samt SVG Capital och bland nordamerikanska bcIMC, HarbourVest Partners, Metlife, Northwestern Mutual samt NYSTRS.

Attendo har omkring 13 500 anställda. Även mot Attendo finns och har länge funnits en omfattande kritik om vanvård:

Attendo Cares vårdinrättningar har redan dragit på sig 28 Lex Maria-anmälningar till följd av vanvård av sina patienter, rapporterar TV4:s nyhetskanal. Två av de mer uppmärksammade fallen:

• I Uppsala fick en svårt cancersjuk dement man ligga så länge i sin egen avföring att den torkade fast. När han till sist togs om hand hade han så svåra smärtor att han måste få morfin för att tvättas. Mannen fördes till en kommunal vårdinrättning och dog ett dygn senare.

• På äldreboendet Baggebo gård i Lidingö fick en man inte sina bandage omlagda på fjorton dagar. Både personalen och de anhöriga slog larm, vilket ledde till att Kommunen återtog driften och då nästan fördubblade personalstyrkan.

Ovanstående exempel är gamla, men det finns även nyare:

Södermalm fick nog av riskkapitalbolaget Attendo när de gamla ­hånades och blev utskällda. På punkt efter punkt håller företaget inte normal kvalitet, enligt stadsdelens utvärdering. Det hjälpte inte. Nyligen beslöt stadsdirektören att ge Attendo ansvaret för ett annat äldreboende på Söder.

–?Vi är besvikna. Att Attendo brister i värdegrundsarbetet är otroligt allvarligt. Det är viktigt att Stads­huset läser det vi skriver i vår referens – och det förutsätter jag att de har gjort, säger Christoffer Järkeborn (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

[…]

Anders Göransson (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden, anser att det borde ha räckt för Stads­huset att samtliga politiker på Södermalm hade tappat förtroendet för Attendo efter skandalen på Vintertullen.

–?Vi kan inte frånsvära oss ansvaret för den verksamhet vi är satta att sköta. Vi kan inte ha en ordning där vi hoppas att det ska bli bättre nästa gång. Om Attendo hade stått inför risken att förlora nuvarande och framtida kontrakt så hade det påverkat deras agerande.

Vanvården inom Attendos äldreboenden visar på att vanvården inom Caremas verksamhet inte är nån tillfällighet eller nåt resultat av ett enskilt bolags verksamhet. Det handlar istället om systemfel. Inte heller är ägarförhållanden inom Carema (Ambea) unika, utan även andra vårdföretag ägs av riskkapitalbolag som agerar på samma sätt som Ambeas (Caremas) ägare Triton. Skattesmiteri med hjälp av finurliga bokföringstricks och skatteparadis. Attendo är nämligen efter finansnetto inte ett lönsamt bolag och man kan misstänka att detta beror på en liknande räntekonstruktion som Carema/Ambea använder sig av. På så sätt slipper man ju nämligen helt undan skatt.

Läs mer: DN1, Newsdesk, EK, AB1, 2SVD1, 2HD, SR, DM,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Caremas ägare har kopplingar till familjen Kamprad och GotlandsbolagetPrivat apoteksfusion skapar marknadskoncentration >>
Advertisements